10 от най-изявените симптоми и ранни сигнали за приближаващ инфаркт

Сърдечният удар или познат като инфаркт е убиец номер едно на мъжете и жените в България, като всяка година около 100 000 българи пострадват от този проблем и една трета от тези случаи завършва с фатален край.

Повечето смъртни случаи при инфаркт са причинени от камерно мъждене на сърцето, като тогава човек няма никакъв шанс да достигне до болницата. Ако пациентът успее да достигне до спешното отделение, тогава изгледите му за оцеляване се увеличават до 90% заради модерните начини за лечение. Останалите 10% от жертвите на инфаркт не могат да оцелеят заради сериозното увреждане на сърдечният мускул и останалите усложнения при инфаркт.

За щастие, процедури като ангиографията, коронарната ангиопластика (балонна ангиопластика) и лекарствата, които водят до разпадане на съсирека довел до запушване на коронарната артерия, много бързо възстановяват нормалният поток на кръв към миокарда. Най-добре се възстановяват пациентите, при които тези методи за лечение на инфаркт се прилагат още в началната фаза на удара.

Знайте, че предупредителните знаци на сърдечен удар са от решаващо значение за ранното откриване и лечение. Много от пристъпите започват бавно, за разлика от драматичните сцени, които може би сте гледали в някой от филмите. Много често дори човек не е сигурен какво се случва с него. Симптомите на сърдечен удар са различни при отделните хора, а дори и човек, който е получил два инфаркта може да е почувствал различни симптоми. Въпреки това, болката и стягането в гърдите се смятат за класически признаци, а останалите възможни сигнали са следните.

  • Болки в челюстите, зъбобол и главоболие
  • Недостиг на въздух
  • Гадене и повръщане и / или общ дискомфорт в горната част на корема
  • Изпотяване
  • Киселини в стомаха и / или стомашно разстройство
  • Болки в ръката (обикновено в лявата) и то в горната и част до предмишницата. Болката не слиза надолу до китката, което я правя доста отличителна за инфаркта.
  • Болки в горната част на гърба
  • Общо неразположение
  • В една четвърт от случаите може да не се появят никакви по-забележими симптоми, което е много опасно, тъй като пациентът не може да разбере, че животът му е застрашен.

Ако почувствате някой от тези симптоми и признаци веднага потърсете спешна помощ, защото миокардният инфаркт не е от проблемите, които трябва да се подценяват от вас.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (56 votes)