5 начина да създадем акцент чрез озеленяване на двора си

Озеленяване

Предложените 5 примерни акцентa за озеленяване могат лесно да се приложат във всеки двор или градина, лесни са за изпълнение, а материалите които ще използвате са популярни и на достъпни цени. Не е проблем да импровизирате и да добавите вашите идеи  за да сътворите зеленият кът, за който винаги сте си мечтали.

Кът с декоративни треви

Декоративните треви се аранжират лесно и поради това се използват все повече в озеленяването. При тях съществува огромно разнообразие от големина, цветове и форма на листата, с които можем да направим интересни комбинации. Също така в почти всеки разсадник или градински център може лесно да намерите най-разнообразни видове, при това на доста изгодни и достъпни цени.

Повечето декоративни треви са бързорастящи и почти веднага можете да постигнете желания декоративен ефект в градината. Една голяма част от тях са листнодекоративни и съществува голямо разнообразие от цветове на листната маса – сива, червена, черна, по-светло или по-тъмнозелена и други. Следователно дори един малък кът може с малко усилия да стане изключително колоритен.

Скален кът (алпинеум)

Това е малко по-трудоемко, но пък веднъж направите ли го няма да можете да спрете да му се наслаждавате. При изграждането на скален кът(алпинеум) са ви нужни повече материали, но пък те също се намират лесно и на са скъпи. Подходящия избор за озеленяване на едно такова пространство са многогодишни тревисти и цветни растения с гъста листна маса и не голям размер.Преди да пристъпите към действие трябва внимателно да изберете мястото.

Добре е то да бъде с естествено повишение на терена, за да не се налага да се прави изкуствено. След това се пристъпва към подредбата и подбора на камъни. Може да използвате всякакви размери и цветове, но е добре те да са от сходен материал и да изглеждат еднородни. Също така е хубаво да са с различни размери, за да направят гледката по-разнообразна и динамична.

След като подредите камъните, пристъпвате към аранжирането на растителността като следващ етап от комплексната дейност по озеленяване. Хубаво е при оформянето да има един или два доминиращи видове, тоест нещо като акценти в самия скален кът, а с останалите растения да запълните празнините между камъните.

Цветна композиция при озеленяване на двора ви

Цветята, със своя колорит, неизменно се превръщат в акцент във всяка градина. Възможностите за аранжиране при озеленяване са почти неограничени, но ако искате този цветен кът да се поддържа лесно е добре да изберете главно многогодишни растения. Разнообразието е огромно, поради което може да се угоди дори и на най-претенциозния вкус. Формата и големината на цветната композиция изцяло зависят от вас, но е хубаво да подберем видовете, така че цветната композиция да е колоритна през цялата година.

Солитер при озеленяване на вашия двор

Солитерът представлява дърво с високи декоративни качества. Засажда се самостоятелно, близо до него не трябва да има друга растителност. Той веднага се превръща в акцент на всяка зелена площ.В солитер се превръщат дърветата с декоративна форма на короната, например – кълбовидна, плачеща, пирамидална и други. Обагрянето на листата също е от значение, като изключително забележителни и интересни са растения с червена и пъстроцветна листна маса.Тези дървета са подходящи за всеки двор, тъй като в повечето случаи са малки по размер, а и инвестицията не е голяма, защото става въпрос само за един индивид.

Добавете саксии, кашпи и други

Ако дворът ви не е достатъчно голям за някои от гореизброените варианти, то тогава варианта е да използвате кашпи. С тяхна помощ  можете да преобразите една обикновена алея в парадна, само като наредите саксии с цветя от двете и страни. Също така много подходящо е да декорирате плочника пред къщата с кашпи или пък да наредите саксии покрай фасадата или оградата на сградата.

Изключително интересно решение в озеленяването, а също така и много артистично е да засадите растителност в бъчви, стомни, глинени паници и други. Почти всеки от нас има такива предмети на тавана си или на село. Можете да ги поставите някъде свободно в зелените площи или дори да ги оставите окачени на подходящо място.

В тези случаи можете да намерите подходящи за целта дребни растения или мъхове дори и за най-малките съдове.И така, дори ако сте с по-малко възможности и сте ограничени откъм пространство, винаги можете да измайсторите нещо интересно в озеленяването, което да събира погледите на хората, които минат покрай вашия двор или градина. Достатъчни са само малко изобретателност и много желание.

Можете да се доверите на професионалистите от Унигардън, когато имате нужда от озеленяване или друг тип поддръжка на зелени площи или дори офиси и частни градини.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (68 votes)
The following two tabs change content below.
Озеленяване и ландшафтно проектиране. Изготвяне на ландшафтни проекти. Поддръжка и засаждане на декоративна растителност. Озеленяване на зелени площи

Latest posts by Мария Петкова (see all)