Адвокат – една мечтана професия

Всеки от нас като малък си е мечтал да стане полицай, пожарникар, учител, космонавт или шофьор на такси. Като пораснем започваме да виждаме света по друг начин и с други очи. На преден план започват да изникват някои други неща – като професията барман, защото имаме контактите на всички мацки в бара.

Възхищаваме се на професионалните танцьори, защото установяват контакт с всяка девойка в клуба, а и те им се възхищават за това, че умеят да танцуват. Започваме да завиждаме на онези схлупени, брадясали момченца – програмистчета, които изкарват много пари и могат да си позволят да си купят ново porshe, а ние се опитваме да изплатим все още опел-а на старо. Животът ни тласка ту в една, ту в друга посока и не знаем по кой път да поемем.

Някой от нас пък от рано се ориентират към книгите и здравото зубрене на текстове и закони, защото от малки искат да защитават хората в съда, искат да изглеждат елегантно, да носят черна роба, да размахват малко чукче и да раздават правосъдие. Някои от тях успяват да станат съдии, прокурори или адвокати, а други остават да работят в тази сфера на дейност, но в някоя частна фирма като юрист-консулти.

Една от най-мечтаните професии не само у нас, но и в света е тази на адвокат. В България минималната заплата, от която стартират бъдещите професионалисти е по-висока от средната за страната, а хонорарите по наказателни и граждански дела се увеличават постоянно. В статистика на Министерството на труда за най-високоплатените професии в САЩ, адвокатския труд е оценен на над $ 100 000 годишно.

В България за подобни суми е трудно да се говори, но не случайно има толкова желаещи да учат право, но е спорно качеството на ‘материала’, който излиза от учебните заведения.

Един добър адвокат трябва да е готов да изслуша своите клиенти, да извлече максимума като информация и да предложи адекватна защита в съда, оповавайки се на целия натрупан опит и знания. Неговата основна цел е да убеди съдиите и съдебните заседатели в правотата на думите си, за което трябва да притежава отлични вербални способности. Да умее да  изразява тезата си в ясен и стегнат вид, а също така да бъде и организиран с документацията, която води.

За да постигнете мечтата си е необходимо много време и усилия. Но с повече труд и постоянство един ден ще можете да откриете своя собствена кантора и да бъдете част от елита.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (92 votes)
The following two tabs change content below.

Pavlin Botev

Уеб дизайн и оптимизация на страници

Latest posts by Pavlin Botev (see all)