Акустика при струнните музикални инструменти. Първа част – Роял

Много начинаещи пианисти и музиканти имат проблеми със сценичното позициониране на микрофона, и със акустиката. В тази специализирана статия ще се запознаем с устройството на клавишните музикални инструменти, правилните начини на позициониране на микрофона, основните разлики в акустиката при пиано и роял.

Роял

Както при повечето инструменти, структурата на обертоновете зависи от динамиката. Може да бъдат образувани честоти с височина над 10000 хйерца. От особена важност са отразителните свойства и ъгъла на отваряне на капака на рояла.

Положението на микрофона и типът му са пряко зависими от музикалния стил. За големи концертни рояли положението на микрофона в края на рояла се счита за най добро, въпреки че е съпроводено с недостатъчно добро звучене на високите честоти и повишена гръмкост.
Колкото по-близо се намира микрофона до рояли толкова по отчетливи са звуците издавани от удрянето на чукчетата за получаване на звука. Възможно е тези процеси да се чуят толкова силно че са възможни изкривявания на звука. Също така от подобна позиция се чуват звуковете от натискане на педалите и струните, което трябва да се избегне на всяка цена.

Колкото по- далеч е микрофона от рояла толкова по неотчетлив и заглъхнал става звука. Извода е че трябва да се намери перфектното балансирано място за микрофона съобразено със фактори като : акустична среда, тип на микрофона и вид музикално изпълнение.

Големите разстояния са необходими при концерти на класическа музика. Поради ограничения спектър на рояла не се отразяват положително корекции на честотите с еквалайзери. По – лесни са търсенето на оптимална точка на поставяне на микрофон и подборът на типа на микрофона. Това е трудна задача. Мощните високочестотни вълни, които се излъчват от музикалния инструмент се разпространяват и отразяват многократно от повърхностите на помещението и могат да се пресичат в някои точки от пространството.

Това не трябва да се допуска при звученето на класически рояли . От значение е отстраняването на причината за възникване на такива вълни. Това най вече зависи от добрата акустична обработка.

При запис или усилване на класическото произведение микрофонът се поставя в пространството между отворения капак и струните. Обикновено за целта се използва кондензаторен микрофон. Чрез голямата си мембрана той допринася за получаване на мека и добре балансирана звукова картина.

От гладна точка на ширината на панорамата трябва двойката микрофони да бъдат на неголямо разстояние и да се отвори на определен ъгъл. За тази цел са подходящи кондензаторни микрофони. Разстоянието на микрофоните зависи от характера на произведението. Например при ярки бравудни пиеси разстоянието е по-голямо, отколкото при лирични. При първия случай се реализира мощно звучене а при другия нежно.
За записването на рояли в естрадни и джазови състави съществува изискването за перкусионна звукова картина.

При използване за сцена са подходящи за нискочистотната област на рояла динамични микрофони с две подвижни системи за високо качествена област – динамични микрофони с една подвижна система. За студийно изпълнение намират приложение кондензаторните микрофони. За качеството на записа и усилването голямо значение има и настройката на рояла. Препоръчва се инструмента да бъде настройван два пъти в годината, през пролетта и есента. Тогава влажността ан въздуха се стабилизира.

Въпреки че роялът е снабден с колелца, не трябва да се счита за подвижен инструмент. Винаги при подобно придвижване на толкова масивна конструкция може да доведе до известни механични деформации.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (102 votes)
The following two tabs change content below.
Казвам се Теодор Захариев и се занимавам с оптимизация на сайтове за търсачки, както и Front End Development. Имам собствени проекти сред които: Уеб дизайн студио за изработка на сайтове и SEO, сватбена агенция, магаин за пиана, и д.р