Акустика при струнните музикални инструменти. Първа част – Роял

Много начинаещи пианисти и музиканти имат проблеми със сценичното позициониране на микрофона, и със акустиката. В тази специализирана статия ще се запознаем с устройството на клавишните музикални инструменти, правилните начини на позициониране на микрофона, основните разлики в акустиката при пиано и роял.

Роял

Както при повечето инструменти, структурата на обертоновете зависи от динамиката. Може да бъдат образувани честоти с височина над 10000 хйерца. От особена важност са отразителните свойства и ъгъла на отваряне на капака на рояла.

Положението на микрофона и типът му са пряко зависими от музикалния стил. За големи концертни рояли положението на микрофона в края на рояла се счита за най добро, въпреки че е съпроводено с недостатъчно добро звучене на високите честоти и повишена гръмкост.
Колкото по-близо се намира микрофона до рояли толкова по отчетливи са звуците издавани от удрянето на чукчетата за получаване на звука. Възможно е тези процеси да се чуят толкова силно че са възможни изкривявания на звука. Също така от подобна позиция се чуват звуковете от натискане на педалите и струните, което трябва да се избегне на всяка цена.

Колкото по- далеч е микрофона от рояла толкова по неотчетлив и заглъхнал става звука. Извода е че трябва да се намери перфектното балансирано място за микрофона съобразено със фактори като : акустична среда, тип на микрофона и вид музикално изпълнение.

Големите разстояния са необходими при концерти на класическа музика. Поради ограничения спектър на рояла не се отразяват положително корекции на честотите с еквалайзери. По – лесни са търсенето на оптимална точка на поставяне на микрофон и подборът на типа на микрофона. Това е трудна задача. Мощните високочестотни вълни, които се излъчват от музикалния инструмент се разпространяват и отразяват многократно от повърхностите на помещението и могат да се пресичат в някои точки от пространството.

Това не трябва да се допуска при звученето на класически рояли . От значение е отстраняването на причината за възникване на такива вълни. Това най вече зависи от добрата акустична обработка.

При запис или усилване на класическото произведение микрофонът се поставя в пространството между отворения капак и струните. Обикновено за целта се използва кондензаторен микрофон. Чрез голямата си мембрана той допринася за получаване на мека и добре балансирана звукова картина.

От гладна точка на ширината на панорамата трябва двойката микрофони да бъдат на неголямо разстояние и да се отвори на определен ъгъл. За тази цел са подходящи кондензаторни микрофони. Разстоянието на микрофоните зависи от характера на произведението. Например при ярки бравудни пиеси разстоянието е по-голямо, отколкото при лирични. При първия случай се реализира мощно звучене а при другия нежно.
За записването на рояли в естрадни и джазови състави съществува изискването за перкусионна звукова картина.

При използване за сцена са подходящи за нискочистотната област на рояла динамични микрофони с две подвижни системи за високо качествена област – динамични микрофони с една подвижна система. За студийно изпълнение намират приложение кондензаторните микрофони. За качеството на записа и усилването голямо значение има и настройката на рояла. Препоръчва се инструмента да бъде настройван два пъти в годината, през пролетта и есента. Тогава влажността ан въздуха се стабилизира.

Въпреки че роялът е снабден с колелца, не трябва да се счита за подвижен инструмент. Винаги при подобно придвижване на толкова масивна конструкция може да доведе до известни механични деформации.

FacebookTwitterLinkedIn
The following two tabs change content below.
Казвам се Теодор Захариев и се занимавам с оптимизация на сайтове за търсачки, както и Front End Development. Имам собствени проекти сред които: Уеб дизайн студио за изработка на сайтове и SEO, сватбена агенция, магаин за пиана, и д.р
Рентакар в София - SpeedyCars.eu