Античният форум „Августа Траяна”-една от уникалните забележителности на Стара Загора

Един от най-древните и дивни градове в България-това е Стара Загора. Тя е устояла на множество нападения, била е опожарявана, но се е запазила безсмъртна и горда. И до днес е символ на вярата и упоритостта на българския народ.

Стара Загора се намира в южната част на България на около 220 км от София и на около 180 км от Бургас. Разположена е в полите на Средна гора с население от около 240 000 души. Тя не спира да очарова местните и завладява всеки нов посетител с динамичното си развитие и млад дух.

Градът удивява с много паметници на културата, дългогодишна история, красива природа и модерно строителство. Една от уникалните забележителности на Стара Загора е античният форум „Августа Траяна”. Намира се в непосредствена близост до Съдебната палата. Форумът е бил разположен в южната укрепена част на града по време на Римската империя. Тогава Стара Загора е била наречена Августа Траяна от великия римски император Марк Улпий Траян (98 – 117 г.). Заемала е площ около 500 дка. Била е център на културния, социален, политически и икономически живот. Ползвала се е със специален статут и автономия-имала е право да сече собствена емисия монети. Древният форумен комплекс включва: западната порта на древната Августа Траяна, части от двете крепостни стени, постамент на монументална конна императорска статуя, амфитеатрален аудиториум, една от главните улици на Августа Траяна и част от фасадата на градските терми.

Площадът на форума е с полукръгла форма. На север от него е Амфитеатралния Аудиториум с каменни седалки, построени в девет реда. В горната му част се намира колонада, наподобяваща формата на арка. Зад него се показва част от фасадата на Градските терми, заемащи площ от около 7 дка. На запад от форумния комплекс се издигат крепостните стени на града- вътрешна и външна. Западната порта има три врати и е широка 4.20 метра.

Ако минавате покрай Стара Загора, отбийте и се насладете на красотата на един от най-античните градове в цяла Европа. Ще останете очаровани!

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (81 votes)