Авиокомпаниите в забавни цифри

Няма нищо по-забавно от статистиката, когато става дума за абсурдни резултати и факти. Като всички други области, сферата на авиоуслугите също има своите интригуващи числа по отношение на храни, напитки, цигари, тегло на стюардесите и още много. Ето някои от тях:

Съвсем основателно е да се твърди, че след горивото и поддръжката, едно от най-големите пера на световните авиокомпании е кетърингът. Сумите там са толкова огромни, че когато American Airlines решават да махнат една маслина от салатата, която предлагат на борда, това им спестява 40 хиляди долара. През 2001 г. същата компания харчи рекордните 425 милиона долара за храна, сервирана по време на вътрешните полети.

Сумата, макар и огромна, е нищо в сравнение с разходите на SINGAPORE AIRLINES. Компанията харчи 700 млн. долара за храна годишно и по 16 млн. долара само за вино. Изчислено е, че всеки месец пътниците от първа класа консумират близо 20 хиляди бутиклки алкохол и не случайно Singapore Airlines са вторият най-голям купувач на шампанското Дом Периньон в световен мащаб.

Що се отнася до цифрите в безмитните магазини, те говорят сами за себе си. В безмитен магазин на летището в Дубай има регистрирани близо 1,6 млн. стека цигари, продадени за една година, следват 2 млн. бутилки алкохол, почти 3 хиляди килограма злато, над 100 хил. часовника, около 700 хил. парфюма, 52 хил. мобилни телефона.

Пасажерите на British Airways пък за година консумират:

* 40.5 тона пилешко

* 6 тона хайвер

* 22 тона пушена сьомга

* 557,507 шоколада

* 90 хиляди кашончета шампанско

Кетърингът е бизнес на стойност 18 млрд. долара, в който работят повече от 200 хиляди души. Само един полет на компанията KLM от Амстердам до Австралия например, пренася средно над хиляда килограма храна и близо 1 400 литра напитки – от минералnа вода до вино и уиски.

Интересен факт е, че въпреки едва ли не безграничните количества храна, които се транспортират и съответно изяждат по време на полет, през 30-те години на миналия век, стюардесите трябвало да тежат не повече от 53 кг., за да могат да се качат на борда.

Темата със слабите стюардеси е актуална и до днес. Съвсем наскоро турските авиолинии отстраниха временно от работа 13 стюардеси с наднормено тегло, които по време на шест месеца неплатен отпуск ще трябва да възвърнат килограмите си, ако искат да продължат да работят за компанията.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (93 votes)
The following two tabs change content below.