АЗАЛЕЯ ИНДИЙСКА – едно красиво цвете за вашия дом или градина

(Azalia indica L.). Спада към сем. Ерикови. Родина й е Индия. Тя е вечнозелено многогодишно храстовидно растение с вдървенено стъбло.

Това цвете може да го отглеждате както във вашия дом така и във вашата градина. Многобройните й съвременни сортове са вътревидови и междувидови хибриди. Ценността на азалеята се състои в това, че цъфти от декември до май. През периода па цъфтеж растенията не трябва да се оросяват.

За да се образуват повече цветни пъпки, растенията се пензират – премахват се връхните им пъпки. Първото пензиране се прави 35 до 40 дни след цъфтежа, когато на младите леторасти се появява четвъртата двойка листа, а последното – при ранните сортове в средата на юли, а при късните в края на юли и началото на август. През август се образуват цветните пъпки, поради което по-късното пензиране на връхните пъпки може да задържи цъфтежа.

Всички сортове азалия се размножават чрез резници, които може да се получат от средата на март до средата на април и от средата на юли до средата на август. През пролетта резници се вземат от растения, пензирани през юли миналата година, а през лятото – от пензирани през пролетта на тази година. За целта се използват полувдървенени леторасти с дължина 79 сантиметра, получени след резитбата.

Отрязват се трите най-дълги листа на резника, като се оставя 0,5 cm от дръжките им. Останалите листа се отрязват наполовина. Долният напречен разрез се прави под самата пъпка, по-добре под група от 3?4 събрани листенца. Резници трябва да се вземат само от здрави и добре развити растения. От едно майчино растение резници може да се получават само един път в годината.

Цветето не понася пряка слънчева светлина и затова му осигурете необходимото място защото само така ще можете да го отгледате и то да ви се отблагодари с красотата си.

Това е едно прекрасно цвете което ще радва вашият дом или градина, но само ако спазите условията на които са отглежда това красиво растение.

FacebookTwitterLinkedIn
The following two tabs change content below.
Трансфери с коли под наем