Батерии за лаптоп – как да ги направим възможно по-издръжливи

Докато използвате вашите лаптопи включени към захранването е безсмислено техните батерии за лаптоп да бъдат включени на местата им, тъй като те не са необходими в такъв случай. Не забравяйте само, когато изключите лаптопа от захранването и тръгнете на път да сложите обратно батериите на местата им, защото без тях и без захранване на около лаптопите са безполезни.

Ако трябва да бъда честен вашите батерии за лаптоп вероятно не са напълно мъртви, но тъй като литиево-йонните батерии са склонни да губят около 20% от капацитета си всяка година. Така например всеки три годишен лаптоп може да изкара около час на батерии или дори може да не успее да изкара и час. За да предпазите батериите си от преждевременно стареене има няколко прости стъпки, благодарение на които да постигнете всичко това.

  • Извадете ги, когато не ги използвате

Когато вашите лаптопи са свързани по-цял ден към захранването в офиса ви, батериите им нямат възможност да се зареждат и разреждат, което е жизненоважно за тяхната издръжливост. Решението е просто – извадете ги.

  • Рекалибрирайте ги редовно

Повечето марки лаптоп батерии Dell, Toshiba, Asus, Acer и други, могат да се рекалибрират, като този процес спомага за удължаването на тяхна издръжливост. Като за начало изключете скрийнсейвъра и всички други настройки, които карат вашия компютър да заспива. Нека вашите батерии се изтощят напълно, а след това ги заредете наново. Правете това поне веднъж в месеца.

  • Съхранявайте ги на хладно място

Високите температури са убиец за лаптоп батериите. За това не използвайте прекалено много програми, които в повечето случай не са ви необходими, защото така ще прегреете лаптопа, а това ще доведе до повишаване на неговата температура. Поради тази причина, когато ги изключите от лаптопа е добре да ги съхранявате на тъмно и хладно място. Хладилникът е подходящо място за това, но трябва да ги поставите в торби, за да не може влагата да достигне до тях.

FacebookTwitterLinkedIn
4.3/5 - (37 votes)