Бебешки колики. Симптоми и лечение

Бебешките колики са едно от най-честите смущения при кърмачетата. Те се характеризират с повтарящи се епизоди на силен плач, без видима причина. Интересен е факта, че това смущение обикновено се  появява при добре хранени здрави бебета.

Симптомите за коликите се изразяват в силен плач, който продължава около три, четири часа на ден, обикновено в късния следобед. Това се повтаря около три пъти седмично и продължава до третия месец от раждането. Тъй като симптомите постепенно изчезват, коликите не се считат за сериозен проблем. Обикновено те се появяват три седмици след раждането и се разсейват от само себе си. Те не причиняват нарушения в растежа и развитието на детето, но създават притеснения на родителите. Бебешките колики, могат да се диференцират от други заболявания  с характерните си симптоми на периодичен плач, свиване на краката, зачервяване на лицето, стискане на юмруците, отделянето на газове и др.

Няма лечение за бебешки колики, тъй като причината за тяхната поява все още не е известна. Въпреки това могат да бъдат разгледани няколко фактора, които биха могли да влияят на това състояние. Все още недостатъчно развитие на нервната и храносмилателната система на бебето, отделянето на газове, протеинови алергии и проблеми с хранителния режим на кърмачката. Грижите, които се полагат са в зависимост от причините за избухване на плача.

Лечението на бебешките колики, включва главно вземане на мерки за успокояване на детето. Трябва да сте сигурни, че вашето бебе не изпитва дискомфорт, няма нужда от смяна на пелени и не е гладно. Ако всичко е наред, можете да вземете детето на ръце и да го люшкате. Слушането на релаксираща музика е полезно за облекчаване на спазмите.

Ако причините за коликите са поради затруднения в храносмилателната система, трябва да положите бебето по корем за да се освободи от газовете. Може да се наложи приемането на капки, които се дават по лекарско предписание. Ако бебето има непоносимост към млякото или фруктозна непоносимост, опитайте се  да използвате някои конкретни храни, като например на суроватъчна основа или хипоалергенни храни.

Бебешките колики са временно разстройство при кърмачетата, което изисква грижи и внимание за преодоляване на плача.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (108 votes)