Билкови препарати с благоприятен ефект при болестта гастрит

Състоянието гастит е възпаление на стомашната лигавица. Ето списък с част от билковите смеси, които оказват добро въздействие при тази болест.

Кокосова вода

Кокосовата вода се оказва  един от най-ефективните хранителни продукти при диагностицирането на това стомашно заболяване. Интересен факт е, че някои изследователи съветват приема на кокосова вода двадесет и четири часа след като заболяването бъде диагностицирано. В допълнение на това, че успокоява стомаха водата е и отличенизточник на витамини и минерали.

Корени от лудо биле

В повечето случаи се прилага за да понижи възпалителният ефект. Освен това обаче лудото биле намалява популацията на бактериите източници на възпалението.. При положение, че решите да приложите тази билка е нужно да търсите такава с извлечен глициризин, понеже той е отровен. В случай, че решите да купите билката, трябва да поискате тя да бъде деглициризирана.

Хидрастис

Хидрастисът се употребява най-често поради силните му антибактериални свойства при инфекциозни процеси на лигавиците. Смята, че   някоя от съставките му има свойството да намалява популацията на вредните бактерии. За жалост влиянието на хидрастисът върху състоянието  още не е проучено. Поради нейните свойства, билката е била използвана за почистване на порърхностни рани в миналото

Лайка

Лайката се прилага при възпалени или увредени стени на лигавицата на стомаха. Известна на нашите географски ширини растението е богато на елемент от вида на биофлавоноидите, наречен апигенин, който има положително действие при възпалението. Апигенинът действа като естествен инхибитор на патогенните микроорганизми и инхибира разпространението им в стомашно-чревният. Още повече – в лайката има и хамазулен, които помага в намаляването на количеството на оксидантите.

Антиоксиданти

На заболелите от гастрит се дава съвет да консумират хранителни продукти, които съдържат високи количества антиоксиданти.Директния прием на витамин С също е полезен, след съветване с специалист. Бета каротенът е друг антиоксидант. Тази хранителна добавка се смята и за отличен помощник при предотвратяването на хроничен гастрит. Количествата на бета каротин в стомаха на болния от тази болест е по-малка от нормалната норма. Значително подобрение в състоянието може да настъпи при комбинираният им прием. Някой храни, които съдържат големи количества антиоксиданти са:  чушки (но не люти), боровинки, червено грозде, череши, домати и др.. Други храни, богати на витамин В са:  зеле, спанак, бадеми, орехи, боб, пшенични кълнове, мляко и др.

Причините за появата на гастритът е възможно да са разнообразни, поради това никои не е застрахован от нея. Важно е да знаем по какъв начин да изменим живота си след като болестта бъде разкрита, за да страдаме по-малко и да се наслаждаваме повече на  живота. Някои билки са противопоказани при гастрит и при наличието на това състояние трябва да ги отбягваме.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (42 votes)
The following two tabs change content below.