Често задавани въпроси за климатици

Когато един средностатистически потребител избира какви климатици да закупи за своя дом или офис, то със сигурност в главата му възникват редица въпроси, на които трябва да намери отговор. Именно в тази посока е ориентирана и тази публикация, която ще отговори на най-общите от тях.

1.    Какво е EER? Това означение е абревиатура на Energy Efficiency Ratio или в превод – коефициент на енергийна ефективност. Най-често се използва, за да декларира ефективността на работа на климатиците в режим на охлаждане. Неговата стойност може да се получи, ако разделим отдаваната от климатика мощност с консумираната от него такава.

2.    Какво е BTU? Тази абревиатура идва от английската фраза „British Termal Units” или британски термални единици. Това е стара мерна единица, въведена в Англия, която и до днес се използва масово, за да се изчисли мощността на един климатик, като стойността й съпоставена в по-масовата единица ватове е еквивалентна на 0,293 вата.

3.    Какво е COP? Това понятие изразява съотношението между отдадена и консумирана енергия на днешните климатици. Подобно на EER, COP е съпоставим само с един режим на работа на климатика – отопление. Цялото наименование е коефициент на трансформация.

4.    Колко е шумен един климатик? Нивата на шум на познатите ни климатици могат да варират в широки граници като основно значение имат два фактора в лицето на мощност на климатика и неговия тип – конвенционален, инверторен или хиперинверторен. Приблизителните нива на шум, ако трябва да ги изразим с цифри са около 20 до 30db, като за външните тела тези стойности са приблизително удвоени.

5.    Кои видове климатици са най-икономични? Най-икономичните климатици на пазара са т.нар. хиперинвертори. Това все пак е условно наименования, имащо за цел да разграничи най-модерните климатици, произведени чрез използването на инверторна технология. Освен това, че са икономични, те притежават и редица други качества, но за сметка на това цената им е по-висока.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (70 votes)
The following two tabs change content below.

Сервизи

Автор и уеб администратор в няколко сайта, сред които IdeaMAX и други. Можете да ме откриете и тук Димитър Георгиев - SEO.