Чужденци държат половината от лондонскто сити

Според изследване на Development Securities Plc, повече от половината офиси в лондоското сити, което е финансовия център на британската столица, са  на чуждестранни инвеститори – това се случва за пръв път в историята. Чужди копмании са собственици на 52% от всички офис площи във финансовия кът на града –  увеличението спрямо 2010 е много сериозно,  когато процентът е бил  50%, а през далечната 1980г. чужди компании за били собственици едва на 8% от офисити.

Чуждестранните инвеститори се възползват от ниските цени на имоти и за последните 3 години са иизвършили 70% от сделките по придобивания на офис площи в града.

Стойноста на имотите паднала сериозно като за периода 2007г.-2009г. спадът е 50%, а към края на 20010г. цените са с 27% по ниски от нивата от преди кризата във финансовия сектор. Най-усезаемо е присъствието на чуждестранни инвеститори при пазара на първокласни офиси.

През ноември се разбра,че южноафриканския милиардер Натан Кириш собственик на Krish Group, преговаря сериозно за придобиване на Tower 42 – това е първият небостъргач в Лондон,  цента за която се споменава в 280 млн, британски лири, според запознати преговорите са в напреднал стадий.

Средната цена сградите закупувани от чуждестранни инвеститори имоти в периода 2008г.- 2011г. е 91 млн. британски лири, а в същия период сделките извършени от британски купувачи са със средна цена 27 млн. лири.

Най-голям е процентът на германските инвеститори, като те притежават 16% от офисите в района – този процент не се е променил през последните две години. На второ място са щатските компании. които са собственици на 10% като този процент се е увеличил от 8%, останалите 6% са собственост на инвеститори от Бликия Изток.

Тези данни само показват, че въпреки трудностите в икономиката Лондон е апетитна дистинация и инвеститори са оптимисти за бъдещето на икономиката в региона. Тази тенденция ще се запази докато цените на бизнес имотите не поемат в положителна посока, което ще охлади желанието на чуждестранните инвеститори.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (83 votes)
The following two tabs change content below.