Диабет и проблеми с кожата

Диабета е заболяване, причинено от недостатъчното производство на инсулин. Инсулина е хормон, който регулира нивото на кръвната захар в организма.

Диабета е метаболитно заболяване, което може да доведе до различни биологични усложнения и физически дискомфорт. Когато нивото на кръвна захар се повиши, това оказва влияние върху всяка част и функция на организма. Кожните проблеми при диабет са един от най-често срещаните при пациентите болни от това заболяване..

–          Бактериална и гъбична инфекция на кожата. Поради понижен имунитет, в следствие на метаболитната дисфункция организма е атакуван от множество микроби и бактерии. Кожата е първото нещо, засегнато от тях. При диабетиците циркулацията на кръвта е бавна, което уврежда кожата и я прави лесна мишена за микробите.

–          Склеродермия. Това кожно състояние се наблюдава по-често при пациенти с диабет тип 2. То се характеризира с удебеляване на дермалния слой, най-вече на гърба и врата.

–          Пигментация. Витилиго и акантоза нигриканс са две много общи кожни заболявания, които засягат диабетиците. При витилигото се появяват петна по кожата, които са по-светли поради разрушаването на меланоцитите. При акантоза нигриканс, се образува потмъняване и втвърдяване на кожни области, които образуват кожни гънки по лакътните стави, шията, гърдите, слабините  и др.

–  Диабетна дерматопатия. Характеризира се с появата на гладки, кръгли и люспести петна по краката. Те са безболезнени и при контролиране на кръвната захар те изчезват.

–  Атеросклероза и диабетна невропатия. В резултат от това заболяване се наблюдава понижена чувствителност на ходилата и дланите на ръцете. Болните не усещат топлина и студ.

–  Други кожни проблеми. Различни образувания по кожата, като еруптивни ксантелазми, Некробиозис  липоидика, сухи и сърбящи кожни заболявания, могат да се развият поради лошото кръвообръщение. Бавното зарастване на рани са често срещани при пациенти с диабет.

Революционни подобрения в областта на лекарствата за контрол на кръвната захар и подобряването на абсорбирането на инсулина в организма, в съчетание с употребата на продукти за грижа за кожата, могат да доведат до значително подобряване на симптомите на диабет. Редовните физически упражнения ще помогнат за подобряване на циркулацията на кръвта и облекчаване на диабетната невропатия и атеросклероза.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (93 votes)