Диагностика на рак на гърдата

Ракът на гърдата е една от най-често срещаните форми на рак при жените и навременното му лекуване е от изключително голямо значение за да се гарантира пълното му премахване. Според статистиката на Световната Здравна Организация, рак на гърдата заема второто място сред всички видове рак и отстъпва само на туморът на кожата.

Причините и лечението на този проблем все още не са напълно дефинирани, но ако се диагностицира в по-ранна фаза на неговото развитие, резултатите могат да са много добри. Лечение на рак на гърдата може да се направи както с консервативната операция, така и с лъчетерапия. Последното лечение, през последните пет години е спасило живота на 97% от заболелите.

[showmyads]

Диагностика при рак на гърдата

Какво трябва да направите за да откриете рак на гърдата в ранна фаза?

  1. Профилактични прегледи на гърдите – жените на възраст между 20 и 40 години трябва да правят този преглед, като част от задължителните пълни медицински изследвания, но не по-рядко от веднъж на три години. След преминаването на границата от 40 години, прегледът на гърдите трябва да бъде веднъж годишно.
  2. Мамография – това е радиационен преглед на гърдите, с много малки дози рентгеново облъчване. Жените, които са по-стари от 40 години следва да се възползват от този профилактичен преглед всяка година. Ако имате човек в семейството, който е бил с рак на гърдата или забележите странни образувания в гърдите си, незабавно си направете това изследване. Въпреки, че не всички тумори могат да се открият с този метод (пример е възпалителният рак на гърдата), това си остава много добър начин за поставяне на диагноза.
  3. Автоматичен преглед на гърдата – този метод за ранно откриване на рак на гърдата е много важен. За да се получат най-добри резултати е препоръчително да се прави до 10 след менструалният цикъл, в продължение на 2-3 месеца. Ако цикълът ви е нередовен, тогава следващите прегледи трябва да се направят на същата дата, както и първият.
FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (48 votes)