Доставка на цветя – Как да съхраним букетите свежи за по-дълго време?

Аранжирането на букет от свежи цветя определено е най-лесният начин да придадете жизненост на вашият домашен интериор. Без значение дали сте ги напрали от градината си (ако сте от щастливците, които имат такава) или сте ги поръчали с доставка на букети, всяко едно цвете дава своят аромат и красота на стаята. За съжаление откъснатите цветя много бързо увяхват. Ето защо е жизненонеобходимо да се даде на храна на тези откъснати цветя, с което те да останат свежи за по-дълго време. Специалистите съветват, че най-доброто време за бране на цветя е рано сутрин, след което те трябва да се поставят във вода. Увяхването на цветята се дължи на факта, че след откъсването им техният метаболизъм престава да действа. Точно това е и причината за даването на храна на тези цветя с цел да се възстановят поне част от функциите им, с което те да се запазят свежи за по-дълго време.

  • Водата без съмнение е основният компонент за цветята. Веднага след доставката на цветя или след откъсването им те трябва да се поставят в хладна (не студена) вода, това е най-добрият начин да ги запазите свежи и ароматни.

  • Захарозата е ключов елемент за направата на консервант. Тъй като листата на откъснатите цветя престават да функционират и не могат да извършват фотосинтеза и да доставят глюкоза (която е главен източник на енергия), добавянето на захар е единственият начин за да се увеличи живота на всяко едно цвете от букета.

  • Чешмяната вода е доста алкална, а това намалява способността и да се абсорбира бързо и да доставя необходимите хранителни вещества. Можете да добавите лимонов сок или други окислители за да се балансира алкалността и да се увеличи скоростта на абсорбация на водата. Тези киселини също така помагат за запазване цветовете на венчелистчетата.

  • Друг фактор, който трябва да се има в предвид когато приготвяте сместа за вашият букет е атаката на бактериите. С тях можете да се справите като добавите малко количество белина, тя е много ефективен природен биоцид.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (79 votes)