Как да запазите ефективността на вашите лаптоп батерии в продължение на години

Глупаво е и дори наивно да смятате, че вашите лаптоп батерии могат да бъдат вечни и че тяханта ефективност след първата или втората година няма да спадне.

Въпреки, че вашата батерия в крайна сметка ще загуби ефективността си, все пак правилната грижа за нея може да отложи неизбежното за известно време. Има няколко начина благодарение на които вашата батерия за лаптоп може да работи най-дълго време и с малко късмет, тя може да издържи и до момента, в които вие сам не решите да смените целия си лаптоп с нов. Ето няколко съвета, с които да поддържате живота на батерията ви за по-дълго между зарежданията:

– Не я изтощавайте до край.

Новите Li-Ion батерии за лаптоп HP не притежават така наречения ефект „Памет“ и при тях не е нужно да се изтощават до край. Въпреки това ако ви се случи да я изтощите до край и да се изключи сама това няма да й навреди. При по-новите операционни системи, като Vista и Windows 7 батерията ви ще се изключи щом достигне до 5%.

Пазете я от прегряване

Топлината разрушава батерията и намалява цялостната си живот. Когато използвате вашия лаптоп, се уверете, че вентилационните отвори няма да бъдат блокирани. Никога не се работи с лаптоп поставен на възглавници, тъй като по този начин вие ще запушите охладителните отвори.

Дайте почивка на вашата лаптоп батерия

Ако ви се налага да работи дълго време на захранване, дайте почивка на батерията си за седмица или повече, като я извадите от мястото й. Имайте предвид, че преди да я извадите, е добре да я не бъде разредена напълно, тъй като с течение на времето тя сама се разрежда и ако не искате да се разреди до край сама и да загуби своята ефективност трябва да бъде заредена до 50%.

Разбира се има още куп полезни неща, които е добре да знаете и да спазвате, за да запазите ефективността на вашата лаптоп батерия за по-дълго време.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (97 votes)