Електронни везни – разновидности и сфери на употреба

Стремежът към прецизност и почти революционното развитие на електрониката в наши дни са предпоставки за бума или за експанзията на електронните везни в различни професионални сфери и в бита. Опитваме се да открием дали електронните везни имат някакъв прототип в историята. Може би има нещо общо между тяхната прецизност и тази на аналитичните лабораторни везни, които са съхранявани във вакуумна среда, за да бъдат по-точни. Такива може да видите само в старите музейни аптеки.

Освен, че са до микрон точни, електронните везни предлагат много екстри. В същото време тази експанзия на електронни везни в живота ни се случва малко незабелязано, някак си между другото. Когато обаче разгледаме невероятното разнообразие от видове и тяхното приложение буквално навсякъде, оставаме направо изненадани.

Сравнението с дарвиновата теория и класификация на животинските видове може да звучи пресилено, но е факт, че с електронни везни можеш да претеглиш както пръстен или друго бижу, така и вагон от влак.
се пак може условно да се обособят две групи електронни везни спрямо това къде се употребяват: в промишлеността и услугите и в бита.

Много популярни са електронните везни за магазини и други търговски обекти. Те обикновено са снабдени с два дисплея, един към продавача и един към купувача, за да могат и двамата да следят какво мери везната. Могат да вадят етикети и да формират цени. Този тип електронни везни могат да бъдат малки и компактни, колкото кутия за обувки и да теглят до 10 кг, но могат да бъдат и с големи платформи, с капацитет до 1 тон. Тези везни се използват предимно в промишлеността.

Търговските и платформени електронни везни имат и още една разновидност – броячни. Те могат да ти преброят нещата, които се мерят с нея в този момент.
Има и електронни везни за автомобили. Според конструкцията те могат да бъдат надземни и шахтови, а според това от какво са направени – метални и стоманобетонни.

Сравнение с платформените и автомобилните електронните везни за мерене на бижута изглеждат като лилипути. Те приличат калъфчета за очила или кутии за бижута. Някои от тях теглят до 100 г. и измерват във всички мерни единици.

Освен промишлеността и търговията с електронни везни са оборудвани вече лекарски и ветеринарни кабинети и фитнес зали. Дори не забелязваме как теглим собственото си куче при ветеринаря на такива медицински електронни везни и точността им е до грам.

Съвременното домакинство също не изостава в това отношение. Кухненските електронни везни от най-различен калибър и с най-разнообразен дизайн навлязоха трайно в ежедневието ни. Домакинските с кукички теглят до 50 кг. Повечето везни от този вид се захранват с акумулаторни батерии или с адаптер.
Разнообразието от мулти действащи електронни везни само доказва тяхната необходимост и успешно внедряване в различни сфери от живота ни.

FacebookTwitterLinkedIn
3.9/5 - (46 votes)