Елена Николай е обожавала творчеството на композитора Пучини

В края на 2014 година ще се проведе отново в гр. Панагюрище Международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай”, Панагюрище 2014 г. Тази публикация е част от поредицата „Знаете ли че…” за примата на българското опера и световноизвестния мецосопрано глас – Елена Николай.

Елена Николай обожава Пучини. По време на певческото си поприще, тя непрекъснато съжалява, че великият композитор не е създал нито една голяма роля за мецосопран, че е възложил изцяло на сопраните интерпретацията на своите вдъхновени героини. Елена Николай дължи своя еднствен контакт с Пичиниевата музика на принцесата от „Сестра Ангелика”. Българката изнася ролята на студената и жестока аристократка през 1954 г. в театър Муничипале„ в град Сао Пауло – Бразилия. При все и епизодична, ролята предлага голяма ария – монолог. И Елена Николай превъплъщава образа с истинско вълнение, покорена от ярката музикална характеристика, влюбена в красноречивите певчески интонации на майстора-театрал.
Една Пучиниева сопранова роля, по която Елена Николай копнее цял живот , е Мадам Бътерфлай, от едноименната опера. Българката тръпне пред емоционалната сгъстеност на трагедията на малката японка! С какъв богат темперамент би разкрила съдбата й! О, ако тази партия не бе предназначена за висок сопран и не изискваше крехка, нежна фигура… Всяка проникновена интерпретация на Бътерфлай събужда в гърдите на българката трескава жажда за претворяване на героинята. Не, бъди разумна Стоянке! Има прочути певци, които в името на сензацията, лекомислено жертват професионалното си реноме. Но ти, която съумя да изминеш пътя от затворените пред теб врати на Софийската музикална академия до трудно достъпните сцени на световните оперни театри, нямаш право да излагаш на опасност доброто си артистично име!…
Из книгата „Елена Николай” от Константин Карапетров

За повече информация за конкурса, моля посетете страницата на Международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай”.

За конкурса:
Международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” се провежда в град Панагюрище. Първото му издание е през 2013 година, когато учистие взимат 41 млади оперни таланти от 11 страни. Победителка и носител на първата голямата награда „Елена Николай” е Беса Лугичи от Косово.

Първото жури на конкурса е от световни имена на оперната сцена – Христина Ангелакова, Дарина Такова, Калуди Калудов, диригент Григор Паликаров. Като почетен член на журито е поканена италианската прима Бруна Балиони..

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (75 votes)
The following two tabs change content below.
SEO оптимизация и SEM, Уеб дизайн и изработка на интернет страници, Маркетинг на съдържанието и Маркетинг в социалните мрежи, Link building