Емиграцията сред младите в Гърция нараства

Със задълбочаването на финансовата криза в Гърция, все повече гърци започват да поглеждат на запад за работа. Това се усеща най-много при младежите, тъй като там безработицата е в огромни проценти. Близо 30 на сто от младите в южната ни съседка са без работа.

Някои от тях след завършване на университета започват да практикуват доста по-различна от мечтаната професия. Други изобщо не могат да намерят работа, като в повечето случаи трябва да чакат по няколко месеца.
Това кара много квалифицирани кадри да напускат страната. Това също е проблем за държавата, тъй като точно хората, които трябва да помагат за излизане от кризата напускат страната и започват работа в чужбина.

Според изказване на експерти, не за първи път се наблюдава масово напускане на млади и квалифицирани кадри от страната. В средата на 20-ти век също се е наблюдавала нужда сред младите да търсят работа в Англия, САЩ, Германия и други развити страни. Просто сега кризата увеличава тази тенденция отново. Този път обаче според специалистите, висшистите, които напускат Гърция не отиват в чужбина завинаги, а само за да придобият опит в тамошните компании. Това е и една от причините, заради която все повече гърци предприемат преместване в друга държава.

В Гърция възможността за професионално развитие е доста по-ограничена. 90 на сто от младите, които са завършили чуждестранни университети остават в съответната държава или търсят работа в друга, но не се и замислят да се завърнат да работят в Гърция. Също се наблюдава и друга тенденция. Ако преди емигрантите са изпращали спечелените пари обратно в родината си, то сега това не се практикува.

Друга статистика пък сочи, че все повече хора от високата класа или така наречените аристократи се завръщат в Гърция. Това се дължи най-често на наследяване на семеен бизнес. Положителното от всичко това е, че завърналите се, без значение кога носят опита, придобит в чужбина и това спомага за развитието на страната.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (70 votes)
The following two tabs change content below.