Ергономичните кухни

Кухнята, такава каквато я познаваме се превръща в най-често използваната стая в дома. Не само за готвене и хранене, кухните придобиват все по-голямо социално значение. Затова, планирането на кухни трябва да включва аспекти като ергономичност и оптимизация на работния процес (разстояния между уредите, време), за постигане на максимално удобство.

Ергономичните кухни се проектират така, че да са удобни за вас. Важното за използването на кухнята са размерите (височина, ширина и дълбочина), които трябва да бъдат съобразени с конкретни изисквания. Най-добрият дизайн на кухни е този, при който са взети под внимание движенията на човека и разположението на уредите и съдовете в кухнята.

И така – какво все пак е ергономичния дизайн? Кухните претърпяват огромно развитие от старите и тесни стаички в дъното на къщата, до големите, просторни и уютни помещения в началото на кухнята, където се събира цялото семейство.

Добре обмислената и проектирана кухня е тази, която отговаря на изискванията и нуждите на обитателите на дома. Дизайнът трябва да предугажда така да се каже вашите движения. Тук дори могат да се включат уникални височини на мебелите, идеални за точно това семейство. Ергономичната кухня трябва да предоставя възможност за преструктуриране, за да може да се използва дълги години, дори с промяна на изискванията на обитателите на дома. Кухненският план (подредбата) трябва да предоставя лесен достъп до посудата, мивката и провизиите на домакинята, когато тя е около печката. Тогава процесът на приготвяне на храна е лишен от всякакви пречки и стрес.

Безопасността в кухнята е друг важен фактор, освен удобството и дизайна. Особено валидно, когато в семейството има малки деца и/или домашни любимци. Подредбата на кухнята и разположението на кухненското оборудване трябва да са съобразени с тях, за да не могат да направят някоя пакост. Примерно шкафчета с магнити са просто и ефективно решение срещу неволното им отваряне.

Не всеки интериорен дизайнер може да ви предложи ергономичен дизайн на вашата кухня. Освен стандартните съвети и идеи за цветове, материали, плочки, смесители и т.н., той трябва да може да ви предостави решения за ергономия, комфорт и безопасност, за да се радвате на една перфектна кухня.

FacebookTwitterLinkedIn
4.3/5 - (52 votes)