Естествени камъни и минерали


Пирит

Пиритът освен естествен камък е и минерал, но умишлено е поставен в тази графа, т.к. много от минералите са и естествени камъни. Основната съвкупност на пирита е – злато, сребро, цинк, мед, кобалт, никел и сулфид, която му придава металният блясък и златисто-жълт цвят. Името на естественият камък пирит идва от гръцки и в превод означава – „огън“. Друго име с което е известен камъкът е „Златото на глубците“ /Fool’s Gold/„ поради огромната си прилика със златото и честото му бъркане с него от златотърсачи. Въпреки това, цената на пирита не е никак ниска, но не може да се сравни с тази на благородният метал, но пък значително по-висока от тази на други минерали.

Малахит

Цветът му произхожда от медта в състава му. Цветовете му са разнообразни, но всички клонящи към наситено зеленото, който е и най-популярният цвят днес за естественият камък – малахит. Блясъкът му е стъкловиден, а името му също произлиза от гръцкия и в превод означава „мека трева“. Сигурно вече правите асоциацията с името и цвета му. Като цяло малахита е много чуплив и податлив на одраскване и може би точно заради това е един многото търсени камъни от колекционери и ценители на естествени природни богатства. Другото име на естественият камък е „Огледалото към душата“, т.к. древните хора са мислели, че камъкът притежава способността да проникне и да отрази душата на собственика му.

Ахат

Освен естествен камък и минерал, ахатът е и вид полускъпоценен камък. Тези естествени камъни обикновено запълват празнини сред различни ефузивни скали. След разрез, се забелязва че камъка се състои от множество фини ивици, които се отличават по цвят и ниво на прозрачност.

Образуването на ахатите все още не е разгадано докрай от специалистите, като се предполага че се образуват при послойно отлагане по празнини на стените, на силициев диоксид от попадащите колоидни разтвори отвън.

FacebookTwitterLinkedIn
The following two tabs change content below.
Ангел Евтимов а.к.а. thunder_go
Рентакар в София - SpeedyCars.eu