Естествени камъни и минерали


Пирит

Пиритът освен естествен камък е и минерал, но умишлено е поставен в тази графа, т.к. много от минералите са и естествени камъни. Основната съвкупност на пирита е – злато, сребро, цинк, мед, кобалт, никел и сулфид, която му придава металният блясък и златисто-жълт цвят. Името на естественият камък пирит идва от гръцки и в превод означава – „огън“. Друго име с което е известен камъкът е „Златото на глубците“ /Fool’s Gold/„ поради огромната си прилика със златото и честото му бъркане с него от златотърсачи. Въпреки това, цената на пирита не е никак ниска, но не може да се сравни с тази на благородният метал, но пък значително по-висока от тази на други минерали.

Малахит

Цветът му произхожда от медта в състава му. Цветовете му са разнообразни, но всички клонящи към наситено зеленото, който е и най-популярният цвят днес за естественият камък – малахит. Блясъкът му е стъкловиден, а името му също произлиза от гръцкия и в превод означава „мека трева“. Сигурно вече правите асоциацията с името и цвета му. Като цяло малахита е много чуплив и податлив на одраскване и може би точно заради това е един многото търсени камъни от колекционери и ценители на естествени природни богатства. Другото име на естественият камък е „Огледалото към душата“, т.к. древните хора са мислели, че камъкът притежава способността да проникне и да отрази душата на собственика му.

Ахат

Освен естествен камък и минерал, ахатът е и вид полускъпоценен камък. Тези естествени камъни обикновено запълват празнини сред различни ефузивни скали. След разрез, се забелязва че камъка се състои от множество фини ивици, които се отличават по цвят и ниво на прозрачност.

Образуването на ахатите все още не е разгадано докрай от специалистите, като се предполага че се образуват при послойно отлагане по празнини на стените, на силициев диоксид от попадащите колоидни разтвори отвън.

FacebookTwitterLinkedIn
3.9/5 - (51 votes)
The following two tabs change content below.
Ангел Евтимов а.к.а. thunder_go