Фирмите занимаващи се с коли за скрап

фирми за коли за скрап

Скрап индустрията вече години наред бележи все по-добри позиции, а наред с нея и приноса в защита на околната среда расте. Да, но както много добро в прекомерни граници, не е на добро се оказва и че търговията на скрап за цветни и черни метали има хиляди изисквания, на които фирмите следва да отговарят.Според българското законодателство и по-конкретно Закона за управление на отпадъци няколко десетки фирми в страната ще отпаднат, поради не отговаряне на специфичните изисквания.

Какви са те и какво трябва да бъде съобразено, в следващите няколко реда накратко читателя ще може да се запознае.

Изкупуване на скрап – законови регулации

От гледна точка на документацията на фирми занимаващи се с изкупуване на коли за скрап се подават заявления за разрешително. Всяка фирма събираща скрап отпадъци трябва да има банков залог, който се определя в резултат от смета, с която се занимава.

Така например фирмата може да се занимава със скрап на автомобили; скрап на черни и скрап на цветни метали; скрап на гуми; скрап за акумулатори и други.

На българския пазар са регистрирани около 800 фирми за скрап. С новостите в законодателството се цели да се намали броя им, като се сведе до разрешаване и практикуване на скрап дейността само от тези, които са платежоспособни и отговарят на най-високите стандарти.

По този начин грубо и по неофициални данни се смята фирмите занимаващи се с изкупуване на отпадъчни материали да спаднат до 500, като вероятно повечето от скрап фирмите ще останат концентрирани в столицата София.

Отпадналите фирми за скрап ще попаднат в сивия сектор, а отговарящите на изискванията продължават в индустрията за скрап, което ще им предостави и нужните перспективи, за да съумеят да предоставят на своите клиенти най-добрите цени и обслужване, както и гаранции за 100% прозрачност в целия процес по изкупуване на стари автомобили, бусове и други моторни превозни средства с изтекъл амортизационен ресурс.

Според новото законодателство, в България се предвижда и изграждането на нови площадки са събиране на рециклируемите състави като метал, акумулатори, масла, автомобили и други. Целта е да се събира разделно желязо, строителни материали и всички останали отпадъци подлежащи на даден тип скрап преработка.

Като цяло всеки заинтересован от спецификите и законодателството за отпадни материали, черни и цветни метали, скрап на автомобили и т.н. може да се информира от интернет, медиите и от страниците на БАР (Българска Асоциация по Рециклиране).

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (79 votes)
The following two tabs change content below.