Гъбички по скалпа

Гъбичните инфекции на скалпа са причинени от гъбички, които се размножават и предизвикват появата на косопад. Въпреки това, този вид инфекции могат да бъдат успешно лекувани.

Причини за възникване на гъбична инфекция на скалпа.

Основните причини за разпространение на гъбичната инфекция на скалпа са бактерии, гъбички, паразити и вирусни патогени. Най-преобладаващи са гъбичките и бактериите. Стафилококите са вид бактерии, които могат да предизвикат гъбична инфекция на скалпа, която може да бъде повърхностна. Но ако инфекцията е засегнала космените фоликули, лечението може да бъде доста продължително. Паразитите и вирусите също могат да предизвикат гъбична инфекция на скалпа. Паразитен фоликулит е заболяване, което може да засегне не само кожата на главата, но също така и областите в които преобладава окосмяване.

Гъбичния фоликулит се разделя на няколко вида, според това в коя зона на тялото е разпространен. Съществуват гъбички, които се размножават в областта на главата, други които засягат слабините, някои поразяват областта на брадата и други, които се размножават по ходилата.

Видове гъбични инфекции на скалпа.

–          Tinea Capitis – това е тежка инфекция на скалпа и е силно разпространена при децата. Нарича се ще трихофития на скалпа. Предизвиква обрив, подуване и зачервяване на кожата на главата.

–          Себореен дерматит – причината за това заболяване се крие в размножаването на гъбичката Malassezia пърхот. Предизвиква появата на пърхот и сърбеж в поразените зони.

–          Псориазис на скалпа – заболяване, което засяга предимно задната част на главата, характеризира се с тежка форма на пърхот и червени сърбящи петна. Изследванията показват, че стреса е основен елемент от причините за това заболяване. Не е заразно и се предава по наследствен път.

Лечение на гъбичната инфекция на скалпа.

Гъбичната инфекция на скалпа е заболяване, което се повлиява от лечение, стига то да е предписано от специалист и да се спазва стриктно. Лечението включва използването на безопасни козметични продукти, които да подхранват космените фоликули и щадят скалпа.

 

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (103 votes)