Грип и продължителност на заболяването

Грип е едно от най-често срещаните заболявания. То е причинено то грипен вирус. Съществуват три щама на вируса А, В и С. Грип А е по-тежко състояние, което често води до смърт. Щам В и С са по-леки и по-често срещани състояния.

Симптомите на грип наподобяват тези на обикновена настинка, но са по-изразени. Грипния вирус атакува обикновено дихателните пътища на индивида. В резултат на това, пациента изпитва главоболие, втрисане, има висока температура, зачервено гърло, болки в тялото и др. Симптомите могат да се проявяват по-дълго време в зависимост от състоянието на имунната система.

Продължителност на заболяването.

Продължителността на заболяването, наречено грип при всеки човек е различна. Деца и хора в напреднала възраст, обикновено са предразположени към по-продължителен период на инфекцията. Възрастен човек,  е способен да заразява с грипен вирус един ден преди появата на симптомите и пет дни след това.  Децата могат да бъдат носители на зараза за около една седмица или повече. Ако симптомите на грип не се лекуват навреме, тогава грипа може да продължи повече време.

Ако сте имунизирани срещу един тип грипен вирус, вие ще бъдете предпазени следващата година от зараза, защото тялото ви вече произвежда антитела срещу този тип вирус. Въпреки това, тъй като вирусът продължава да мутира, и антителата не могат да открие този вариант на вируса, вие може пак да се разболеете от грип. Друг важен момент е да се прави разлика между грипен вирус и вирус на стомашен грип. Вируса, който причинява стомашен грип или гастроентерит е съвсем друг.

Лечение на грип:

Тъй като грип е вирусна инфекция, не се препоръчва лечение с антибиотици. Рядко се използват антивирусни лекарства за лечение на тежки форми на грип. Все пак пиене на много течности и почивка са единствените начини, които помагат в борбата срещу грип. Ако продължите да работите независимо от вашето състояние, продължителността на заболяването ще се удължи още. Ибупрофен и ацетаминофен могат да облекчат някои от симптомите. Консумацията на топли напитки и супи спомага за облекчаване на болките в гърлото. Дори и когато се почувствате добре не се връщайте на работа веднага, тъй като все още вие сте носител на вируса.

FacebookTwitterLinkedIn
3.9/5 - (42 votes)