Губещи франчайзи – как да ги разпознаем?

Преди да се захванете със собствен бизнес вие проучвате пазара, възможностите за развитие, правите бизнес план, смятате, консултирате се със специалисти – въобще подхождате максимално отговорно.

При хората, които решават да купят франчайз обаче наблюдателността и съобразителността драстично намаляват. Вярно е, че да купите франчайз и така да започнете да работите за себе си е доста по-нискорисково, отколкото да стартирате собствен бизнес, но е задължително да подходите отговорно към покупката. Това, че някой предлага франчайз, не значи, че вие задължително ще спечелите, когато го купите.

Няколко неща, които да проверите, когато си избирате франчайз:

  • Колко голяма е фирмата, от която купувате – не е задължително да е огромна, за да сте сигурни, че франчайзът ще е печеливш, но все пак е добре да проучите всички подробности.
  • Стабилна ли е? Имала ли е скоро неприятности, освобождавала ли е хора?
  • Какъв е публичният й образ?
  • От колко време всъщност тази фирма предлага франчайз?
  • Колко други франчайзополучатели има? Можете спокойно да се срещнете с някои от тях и да потърсите отзиви. Помислете и за това дали нишата, в която е избраният от вас франчайз, не е прекалено заета. Тогава, независимо колко иска да ви помогне франчайзодателят и колко е коректен, вие просто няма да има как да се развивате.

Разбира се, това са само част от нещата, с които трябва да сте наясно. Ако си избирате франчайз в непозната за вас област проучванията ви трябва да са още по-сериозни. Със сигурност трябва да разучите какви са спецификите на този тип бизнес, кои са силните и слабите му страни, откъде могат да дойдат неприятни изненади. Добре е да говорите за това със самия франчайзодател, който сте си избрали и с поне още един независим специалист. Така ще получите най-ясна представа, а и ще можете да проверите доколко коректна е фирмата, от която ще вземете франчайз.

След като се спрете на определен франчайз, потърсете помощ от адвокат. Изглежда ви много просто да подпишете договор, да платите и да започнете обучение? Истината е, че всичко може да изглежда наред за вас и само професионалист да забележи дребни нередности, които могат да ви навредят за вбъдеще.

Проверявайте всеки детайл. Не се притеснявайте да питате, да се съветвате, да изисквате информация. Само така ще сте сигурни, че стартирате със стабилен и печеливш франчайз.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (104 votes)
The following two tabs change content below.