Хигиената в местата, където отсядаме

Никой не тръгва на екскурзия с идеята да се зарази с някой екзотичен грип или обикновена простуда. Ето и няколко съвета за това, как да съблюдаваме за хигиенните условия в хотелите и ресторантите, които посещаваме.

Когато избирате хотел, в който да прекарате почивката си, не разчитайте само на рейтинга му в известни сайтове или броя на звездите в сертификата му. Доказателство за това беше бумът на инфекциозни заболявания това лято по родното черноморие, при който българи и чужденци се заразиха заради непочистени басейн и нередовно почиствани, кухни и недобре измити и обработени хранителни продукти. Много често в по-малките семейни хотели, в които буквално можете да надникнете навсякъде и където персоналът е по-малък и се познава по-добре помежду си, ви се предлага възможността да се зарадвате на по-добри условия за вашата сигурност и почивка.

Повечето туроператорите, освен с предлагане на самолетни билети и хотелски резервации, са юридически задължени да наблюдават за хигиенните и здравни условия по местата, където изпращат клиентите си. Това е и една от функциите на туристическата застраховка. Вашият туроператор е отговорен за вас по време на престоя ви на чуждо място. В случай на некоректно отношение към вас, вие трябва да се обърнете към него за съдействие, а той да се свърже със съответното представително лице и да му обясни и даде съвет за неточностите, даже и всички местни закони, в случай, че сте в друга държава, да са привидно спазени.

Ако искате да проверите за състоянието на хотел в друга държава, може да го направите и онлайн на сайта Check Safety First, който следи за състоянието на по-големите такива в над 24 държави.

Пътуването в чужбина винаги крие рискове от инфекции и хранителни смущения и заради факта, че просто организмът ви може да не е свикнал с даден вид нова подправка или продукт и да реагира по-остро на непознатото ястие. Сред продуктите, които обикновено се развалят първи в хладилника на хотелските ресторанти, са майонезата, всякакви рибни продукти, развалени зеленчуци и претоплени храни.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (29 votes)
The following two tabs change content below.