Хистидин – знаем ли всичко за него

Хистидин

Най-известните хранителни добавки обикновено са тези, които са свързани или с качване на мускулна маса, или с изгаряне на мазнини. Това не е случайно, тъй като това са вероятно двете най-срещани цели на хората, които посещават редовно фитнес залите.

Вероятно няма човек, който да не е чувал, че белтъчините са основният градивен елемент в тялото. Те са съставени от други „поделементи“, наречени аминокиселини. Те са 20 на вид и биват замениними и незаменими. Незаменимите са тези, които тялото не може да произвежда самостоятелно и затова трябва да си ги набява посредством храната.

В тази публикация ще се запознаете с една от тези незаменими аминокиселини – хистидинът. Свикнали сме да виждаме рекламите на професионалните атлети, които държат в ръката си шейкър с протеинова добавка.

Въпреки това все повече и повече хора се решават да използват хранителни добавки, независимо дали им трябва, защото искат да изваят перфектното тяло, или просто нямат възможност да си набавят нужните вещества чрез хранителни продукти, за да водят здравословен начин на живот.

Какви са ефектите от приема на хистидин

Само факта, че това е аминокиселина, от която са изградени белтъчините, трябва да служи като показател, че оптималното ? количество в тялото може да има само позитивни ефекти.

Хистидинът играе важна роля в изграждането и възстановяването на тъканите в човешкия организъм. Участва в производството на червените кръвни телца и имунния отговор при алергии.

Произвежда се в черния дроб, но в много малки количества. Поради тази причина е важно всеки човек да има разнообразна диета, с която може да си набавя хистидин. Ако обаче това представлява пречка, може да се довери на хранителните добавки.

Те, разбира се, не могат да бъдат основен заместител на храната, но могат да служат като допълнение, което със сигурност ще ви бъде от полза. Това, което трябва да направите, е да проучите коя марка е доказана на пазара и откъде можете да се снабдите с този суплемент, който е най-подходящ за вас.

За да не се лутате из интернет пространството, можете директно да посетите онлайн магазина на Workout.bg, където имате възможността да избирате от широка палитра най-висококачествени продукти.

Както други аминокиселини, и хистидинът спомага при възстановителните процеси на мускулите и има способността да повиши мускулната сила. Ползите от хистидин обаче не спират дотук.

Някои по-неизвестни ползи

Хистидинът е важна за формирането на миелинови обвивки (слоеве, обгръщащи нервите, които осигуряват бързото преминаване на сигнали към мозъка). Отговорна е и за регулиране на нивата на хемоглобин. Хистидинът може да служи и като мощен антиоксидант, който редуцира натрупването на плака в артериите.

Освен това може да има позитивен ефект върху правилното функциониране на сърцето, да регулира нивата на кръвната захар. Също така участва в производството на уроканова киселина – веществото, което абсорбира UV лъчите.

Както сами прочетохте, ползите от хистидина са много. Затова е жизненоважно да си го набавяте в такива количества, които да гарантират нормалното функциониране на организма. За тази цел е нужно да имате балансирана диета, но ако и тя не е достатъчна, винаги можете да се обърнете към Workout.bg, за да се възползвате от най-качествените хранителни добавки, които се предлагат на пазара.

FacebookTwitterLinkedIn
5/5 - (1 vote)
The following two tabs change content below.

Сервизи

Автор и уеб администратор в няколко сайта, сред които IdeaMAX и други. Можете да ме откриете и тук Димитър Георгиев - SEO.