Широколистни или иглолистни дървета да изберем за двора

Иглолистни дървета в двора

Изборът между широколистни и иглолистни дървета е доста популярна дилема по нашите ширини при нужда от озеленяване на двора. Всеки човек има различни възгледи за това как трябва да изглежда един добре озеленен двор, както и за ползите и недостатъците от избора на едната или другата опция. За съжаление, в България често хората мислят твърде практично и не се поддават на никаква екстравагантност в подбра на растения.

И иглолистните, и широколистните растения си имат своите предимства, а това на коя възможност ще се спрете, до голяма степен зависи от представите ви от естетика, както и от особеностите на климата и почвата във вашия район. Надморската височина също може да е важен фактор за правилния избор.

Предимства и недостатъци при озеленяване на двора

Иглолистните растения притежават това предимство, че са изключите;но устойчиви на различни климатични условия. Те издържат както на по-сух средиземноморски, така и на по-влажен климат като този в планинските райони. Освен това могат да устоят както на студ, така и на изключително ниски температури.

Широколистните растения от своя страна се отличават с това, че могат да ви накарат да се слеете с природата и да чувствате нейното изключително деликатно и нежно движение, смяната на зимата, пролетта, лятото и есента. Освен това те създават усещането за различен ефект през различните сезони.

Иглолистните растения имат предимството да бъдат зелени през цялата година, при което се създава по-естетичен вид на двора през сивите и иначе изключително мрачни зимни месеци от годината.

Недостатък на широколистните растения е, че през периода от ноември до към април дворът и градината ви ще изглежда някак тъжен и празен, тъй като през този период обикновено широколистните видове губят своите листа, което е напълно естествен процес.

Недостатък на иглолистните растения е, че могат да ви се сторят по еднообразни от широколистните поради липсата на промяна и на разнообразие, което широколистните видове предлагат. Освен това, почвата около иглолистните растения лесно може да остане доста суха, тъй като те почти не допскат вода до земята под тях.

Безспорно предимства имат някои иглолистни видове, ако искате да оформите жива зелена ограда, през която никой да не вижда гледката към къщата или кооперацията, в която живеете. Така например, кипарисите растат много бързо и ако бъдат засадени в близост едни до други те лесно започват да закриват двора, който се намира зад тях.

Това лесно може да създаде приятно усещане за уединение и чувство, че можете да останете сами със себе си, което е истински лукс в наши дни. При широколистните видове няма как да не споменем приятната сянка, която по един очарователен начин превръща нашият озеленен двор в чудесно място за разтуха.

FacebookTwitterLinkedIn
3.9/5 - (96 votes)
The following two tabs change content below.
Аз съм собственик на директория за статии Article-bg.eu. По-долу можете да придобиете малко по-широка представа за мен. Вижте и линковете, в случай, че имате нужда от SEО услуги или SEO копирайтинг. Повече за мен - Димитър Георгиев.