Имат ли парфюмите и одеколоните срок на годност?

Мъжките (одеколони) и дамските парфюми играят много голяма роля в нашето съвременно общество, като някой са склонни да харчат хиляди левове за притежават най-добрите аромати на Земята. Има обаче един много голям проблем при тези благоухания и той е, че не можем да видим срокът им на годност.

Ароматът на качествените дизайнерски парфюми може да остане непроменен и над 5 години ако се употребява и съхранява правилно, но средният срок е около 3-5 години. Ако парфюмът не се съхранява правилно след определен период от време молекулите му започват да се разпадат и може дори с просто око да се забележи черни петънца (сенки), което е резултат от окисление.

Всеки дизайнерски парфюм е комбинация от три групи аромати (нотки) – връхни, сърдечни и основни. Те хармонират помежду си и благодарение на това тези парфюми са толкова дълготрайни. След окислението връзката между ароматите започва да се нарушава и първо се губят връхните нотки, а след тях и сърдечните. Това води до влошаване на аромата, който силно избледнява. Разлагащият се парфюм има слаб аромат, който е по-скоро горчив и със изразен алкохолен привкус.

Фактори водещи до по-бързото изтичане на срока на годност:

  • Въздух – предизвиква изпаряването на парфюмите, затова е винаги поставяйте капачките на шишенцата.

  • Слънчева светлина – причинява по-бързото окисляване на парфюмите.

Има един много лесен начин да се запази дълготрайният аромат на парфюмите – не ги излагайте на пряка слънчева светлина, съхранявайте ги на хладно, тъмно и сухо място, например в гардероб (това си е класика що се отнася за съхраняване на аромата).

Не прахосвайте старите парфюми! Използвайте ги!

Не е хубаво, че любимите ни парфюми влошават след време качеството си, но при положение че следваме модните тенденции и си купуваме все по-нови аромати е нормално да не успеем да използваме до край старите, които губят аромата си. Не правете грешката да ги изхвърляте, защото можете да ги използвате не точно по предназначение, но все пак ще имате полза от тях:

  • Използвайте старите парфюми като освежител за стая.

  • Пръскайте кожените си дрехи с тях, като освен че ще прикриете миризмата на кожата, също така ще ги направите и по-бляскави.

  • Можете да добавяте капки от старите си дизайнерски парфюми във водата когато си вземате гореща вана.

FacebookTwitterLinkedIn
3.9/5 - (52 votes)
The following two tabs change content below.