Информация относно причините и симптомите на грип

Грип е заразно респираторно заболяване, причинено от грипен вирус. При поява на усложнения, то може да доведе до появата на по-тежки заболявания и дори до смърт.

Най-добрия начин да се застраховате и предпазите от грип, е чрез получаване на противогрипна ваксина. Тя е особено препоръчителна при хора, които са изложени на висок риск от появата на усложнения.

Обикновено грипа се предава от заразени бозайници по въздушно капков път, създаването на аерозоли, съдържащи вируса  и от заразени птици чрез техните изпражнения. Грипа може да се предава и чрез слюнка, носни секрети, фекалии и кръв. Инфекцията може да се разпространи и чрез контакт с телесни течности или замърсени повърхности. Грипните вируси могат да бъдат причинители на зараза за около една седмица. Повечето щамове на грип, могат да бъдат инактивирани лесно с дезинфектанти и перилни препарати.

Вирусите на грип непрекъснато се променят с течение на времето, обикновено чрез мутация. Тази промяна, често дава възможност на вируса да преодолее имунната система на приемния организъм, така че той е податлив на грипни инфекции през целия си живот. Повечето заразени хора се възстановяват в рамките на една до две седмици, без да се изисква медицинско лечение.  Въпреки това, при някои от тях ако не се вземат навременни мерки, може да се стигне до усложнения като пневмония и смърт.

Грипния вирус тип А са подложени на два вида промени. Един от тях е серия мутации, които се случват във времето и водят до постепенна еволюция на вируса. Това се нарича антигенен дрейф. Другият вид на промяната е рязка промяна в хемаглутинин или на невраминидазата протеини. В този случай, нов подтип на вируса се появява внезапно.

Инфекция на грип по птиците причинява две основни форми на болестта, които се отличават с ниска и висока крайност на вирулентност. Форма на нископатогенната могат да остават неразкрити и обикновено причинява само леки симптоми. Въпреки това високо вирулентна форма се разпространява бързо по домашните птици. Тази форма може да причини заболяване, което засяга множество вътрешни органи и има смъртност, която може да достигне до 90-100% често в рамките на 48 часа.

FacebookTwitterLinkedIn
4.3/5 - (41 votes)