Информация за състоянието наречено високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане или хипертонията е сериозен здравен проблем, който засяга много хора по света. Въпреки, голямото разпространение, много хора не са запознати със същността на проблема.

В повечето случаи хората с високо кръвно налягане имат симптоми като главоболие или световъртеж, замъглено виждане, сърцебиене, задух и др. Но при някои индивиди тези симптоми не се проявяват. Ето защо е толкова важно редовно да се измерва кръвното налягане. Това е особено наложително ако спадате към рисковите групи, предразположени към хипертония.

Профилактика при високо кръвно налягане

Пациенти с високо кръвно налягане трябва да практикуват редовно физически упражнения и да водят по-спокоен начин на живот. Една добре балансирана диета е друг важен фактор за контрол на хипертонията. Сутрешна разходка в продължение на половин час е отлично упражнение за хората, предразположени към високо кръвно налягане. Избягвайте прием на прекомерно солени храни, тютюнопушене, консумация на кафе. Намалете стреса, за да предотвратите развитието на хипертония. Почивка за един или два часа през деня помага да се отървете от притесненията и напрежението. Пиенето на много вода, също е препоръчително за профилактиката при високо кръвно налягане.

Рискови фактори и причини за високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане е най-честата причина за появата на инсулт. То може да причини увреждане на някои органи. Появата на инсулт е в следствие на спукване на кръвоносен съд в мозъка причинено от прекаленото напрежение в артериите. Също така ако артерията е блокирана от съсирек, това може да доведе до инсулт. Ето някои рискови фактори, които причиняват появата на високо кръвно налягане: тютюнопушене, липса на физическа активност, диабет, висок холестерол, наднормено тегло и др.

Промяната в начина на живот може да помогне да се справите с това състояние. Ако имате високо кръвно, има някои неща, които можете да направите и които могат да помогнат за нормализиране на кръвното налягане. Например редовните физически упражнения като ходене или колоездене са едни от начините за предотвратяване на усложнения. Правете упражненията най-малко до тридесет минути поне два пъти седмично. Това ще накара сърцето ди работи нормално, което ще нормализира кръвното налягане.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (77 votes)