Исхемична болест на сърцето – характеристика и симптоми

Болка в гърдите е най-честия признак за инфаркт, но е важно да се разбере, че има различни видове болки в гърдите. Много хора с исхемична болест на сърцето, страдат от ангина пекторис, която се характеризира с гръдна болка или дискомфорт, когато сърцето не получава достатъчно кръв. Това се случва обикновено, когато сърцето е натоварено по време на тренировка или физическо натоварване, но отшумява когато организма е в покой.

Гръдната болка свързана с инфаркт може да се случи по всяко време, най-вече сутрин. Често тя се описва като тежко състояние, тежест в областта на гръдния кош. Някои хора се оплакват от стягане в областта на гърдите или усещане за парене. Самата болка, обикновено започва в центъра на торакса. След това може да се излъчва навън и да засегне раменете, шията, челюстта или ръцете. Тези болки в продължават около 15 минути и не отшумяват при почивка или вземане на нитроглицерин.

Признаците на исхемична болест на сърцето при жените и по-възрастните хора могат да бъдат различни. Често техните симптоми се представят като атипични болки в гърдите, които се характеризират с гадене и повръщане. Повечето пациенти изпитват недостиг на въздух и умора, слабост в горната част на раменете и ръцете.

По-възрастните хора изпитват признаци на затруднено дишане, обърканост, припадъци, виене на свят, болки в корема или кашлица.

Други симптоми, които се случват по време на инфаркт са тревожност, тахикардия, както и вазоконстрикция. Смъртта на сърдечна тъкан води до възпаление, което причинява  увеличение на белите кръвни клетки и повишаване на температурата.

В зависимост от местоположението и размера на увредената тъкан, признаците могат да включват високо кръвно налягане, гадене или брадикардия. Дразнене на диафрагмата може да предизвика хълцане. В екстремни случаи, първият признак на сърдечна атака е внезапна смърт. Това е възможно най-вече в случай, че основния кръвоносен съд е напълно блокиран.

Ето защо е изключително важно да се консултирате с лекар още при първите признаци на инфаркт. Колкото по-скоро се отзоват специалистите, толкова по-големи са шансовете за оцеляване.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (37 votes)