Избор на инвертори за вашата лодка

От дълго време съм човек, свикнал да работи на 12 волта на борда нашата яхта “Анна-Мария”. 12-волтовите системи за мен са били винаги лесни, безопасни и работещи добре. Но наскоро след 5-дневно пътуване на борда, където трябваше многократно да захранваме с мощност генератора, който доставя електроенергия на 115 волтовия ни AC фризер, за да поддържа температура, започнах да мисля за алтернативни варианти. Ние обикновено събираме над деветдесет часа на генератор за 5 дни, така че беше време за промяна!Затова аз започнах да обмислям инсталирането на инвертор (или инвертори) за захранване на фризера. Но първо трябваше да проуча какво представлява самото изделие.

Този продукт е електрическо устройство, което превръща енергията от батерия с постоянен ток (DC) в променлив ток (AC). Но на пазара има много алтернативи, от които да се избере – от къде трябваше да започна? Когато става въпрос за подбор на инвертори за вашата яхта, алтернативите могат да бъдат и объркващи. Много важно за мен беше да разбера какви са различията, така че да съм в състояние да направя най-добрия избор.

Ако съм на ваше място, бих ви казал, че първата ви грижа ще бъде мощността. Инверторите биват подреждани по енергията с, която могат да се справят. Вие ще трябва да се замислите какви уреди ще свържете към тях и колко ампера има всеки от тях. Броят им и това колко от тях ще употребявате едновременно ще предопредели мощността на най-подходящия за вас инвертор. Вие не бихте искали да претоварите устройството, включвайки прекалено много мощни уреди към него. Вероятно ще и забележите, че на цена трансфертерите растат в зависимост от мощността им. Вижте етикета на този, към който сте се насочили, за да сравните.

Следващият важен въпрос пред вас ще бъде дали трябва да закупите инвертор с истинска синусоида, или такъв с модифицирана. Първият ви предоставя точно такова електричество, каквото получавате от мрежата. Вторият ви дава една идея по-малко чиста енергия. Моделите с модифицирана синусоида са били разработени като по-евтин вариант за потребителите. Трябва да знаете, че представителите на вида с истинска синусоида са и по-скъпи.

За повечето малки уреди, като например хладилник или сешоар, по-евтиният вариант е адекватно решение. От друга страна при някои джаджи, като плазмените телевизори, ще забележите липсата на прецизност в тяхната работа с този вид. В такава ситуация един инвертор с истинска синусоида може да е превъзходно решение, за да си гарантирате, че ще можете да се насладите на високото качество на продукта, който използвате. Преди всичко вие трябва да сте сигурни, че купувате правилния продукт за нуждите на вашата яхта.

Добра идея е да проучите кои са индикаторите на устройството при претоварване, както и какви вградени защити при прегряване и токов удар има то. Повечето инвертори ги притежават като стандартни градивни елементи. Също така някои модели имат функцията за автоматично изключване при падане на акумулатора, от който черпят енергия. Аз лично избрах трансфертер с модифицирана синусоида на 1800 вата, който има вграден превключвател.

Последното (но не по важност) съображение, с което трябва да се съобразите, е комплекта батерии, които имате на борда си. Вашите инвертори ще дърпат енергия от тях и вие трябва да изчислите времето, което трансфертерът може да работи, преди да се наложи презареждане на акумулаторите.При предпазлива подготовка, инверторът може да направи пътуването по вода много по-приятно преживяване.

След като изберете вида, който е точно за вашия съд, той трябва да бъде правилно инсталиран. Ако не сте сигурни как да работите с електричество, вероятно най-добре ще бъде да наемете специалист, който да изпълни тази задача за вас. След това важното ще бъде да поддържате достатъчно операционна енергия на яхтата си.

FacebookTwitterLinkedIn
4.3/5 - (33 votes)
The following two tabs change content below.

dobringeorgiev

Добрин Георгиев е млад архитект с немалко опит зад гърба си, който се интересува от разнообразни теми и обича да пише по тях.