Избор на LCD монитор

Какъв LCD монитор да си купя? В магазините за бяла и черна техника всички изложени монитори изглеждат така добре, лъскави и привлекателни. Преди да дам някаква препоръка, ще разгледаме различните видове LCD монитори.

Аз лично разделям мониторите главно по три признака- големина на екрана в инчове, съотношение на хоризонталния към вертикалния размер и вид на матрицата.

По  големина на матрицата те биват 15”, 17”, 19”, 20” и т.н. Петнадесет инчовите са подходящи за по-елементарна, ненатоварваща работа. Това е така, както заради малкия им размер и по-малката им разделителна способност на матрицата- 1024 x 768 пиксела.

Следващите 17” и 19” монитори са подходящи както за домашна, така и за офис работа. Те са и с по-висока разделителна способност- 1280 x 1024 пиксела или при широкоекранните 1366 x 768. Ако ще работите архитектурни проекти или други изискващи голям екран, то ще се ориентирате и към по-големи 20”, 21”, 24” и т.н. За мен най-универсалния размер е 19” и 20”.

Втори признак- съотношението на хоризонталния размер към вертикалния. Там най-разпространените са 5:4, 16:10, 16:9. Първият 5:4 е по-квадратен, стандартен и според мен най-универсален.

Другите размери 16:10 и 16:9 са тъй наречените широкоекранни монитори. През последните години доста разпространени. Според мен те са най-подходящи за филми, но за други приложения аз лично имам резерви. При еднакви размери със стандартните (например 19”) , видимата област всъщност е по-малка. А и този тип монитори обикновено са с TN или TN+Film матрици, за които ще стане дума след малко.

Трети и най-важен признак- вида на матрицата, който се определя от технологията на производство. Матрицата определя трите най-важни характеристики на един монитор- реалистичност на цветовете, ъгъл на виждане по хоризонтала и вертикала, и бързина на превключване на матрицата (разглежда се превключването на един събпиксел от състояние черно- бяло- черно в мс или един нюанс на сивото към друг нюанс на сивото.

Матриците биват главно три вида- TN, VA, IPS. Съответно имат и доста модификации- TN+Film, MVA, P-MVA, PVA, S-PVA, S-IPS, AS-IPS и т.н. Аз лично ги деля общо на две главни групи- TN и втора група (MVA, PVA, IPS). Матриците от втората група са безспорно много по-добри от TN или TN+Film, но и доста по-скъпи- 3, 4 или 5 пъти. Ще се опитам да покажа основните предимства и недостатъци на различните видове матрици.

TN и TN+Film матриците са с най-голямо бързодействие на превключване, но това май е единственото им предимство. Е, и ниската цена.  Доста повече са слабостите им. Нереални цветове, малки ъгли на видимост, уморяват очите при продължителна работа, при изгорял събпиксел той става постоянно ярък и дразнещ. Технологията +Film (допълнителен слой) подобрява ъглите на видимост, но недостатъчно.

Втората създадена LCD матрица е IPS. Това определено е матрица за професионалисти. Матрицата е с най-реалните и меки цветове. Големи ъгли на видимост- до 170 и 178 градуса. Не изморява очите дори и при много продължителна работа. Изгорелите събпиксели (ако изобщо има такива) стават тъмни и не дразнят. Малък недостатък е, че не са толкова бързи, но това е недостатък за някои игри например. Отличен избор както за предпечат, дизайнери, така и за всекидневна обща работа.

MVA матриците са с широк ъгъл на виждане (втори след IPS), много добри цветове, дълбок и наситен черен цвят, много добро бързодействие. Малко е висока цената им, но това важи и за другите хубави матрици- IPS и PVA.

PVA матрицата е много близка до MVA. Тя е може би с най-добрия контраст, хубави и близки до реалните цветове, отлични ъгли на виждане (до 178 градуса) и е подходяща за продължителна работа (не изморява очите).

Накратко и MVA, и PVA, и IPS матриците превъзхождат много TN матриците. Проблемът е, че ги превъзхождат и в цената- от три до пет пъти са по-скъпи. И затова с изненада ще установите, че почти няма монитори с такива матрици в големите лъскави магазини.

Тогава на помощ идват фирмите за компютърни продукти втора ръка. Там можете да намерите великолепни монитори втора употреба с MVA, PVA или IPS матрици. Техните цени са около и под цените на новите с TN , TN+Film матрици. Заслужават си! Ще можете да ги видите и сами да прецените. Ако не разбирате достатъчно, вземете с вас приятел, който е по-наясно. Не се подлъгвайте по външния вид. Гледайте излъчването на матрицата.

Очаквайте в скоро време и темaтa за избор на принтер втора употреба.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (24 votes)
The following two tabs change content below.

is20bg

Latest posts by is20bg (see all)