Избор на ниша и правилен домейн

Домейн имена

Домейнът е основна част от Вашия сайт независимо дали той представлява блог или бизнес сайт. Това е Вашата търговска марка, която със сигурност ще рефлектира върху сайта Ви, така че е необходимо да изберете домейна си разумно.

Ако сайтът Ви рекламира самия Вас, то вероятно най-успешното име на домейн в случая би било Вашето име, което не е толкова трудно. Ако, обаче, новият Ви сайт е за нещо друго, следва да вземете под внимание някои неща при избора на подходящия домейн. Това ще гарантира, че сайтът Ви ще получи правилното име и ще предаде вярното послание към евентуалните бъдещи посетители.

Нека разгледаме първо какво представлява домейнът. Можете да си го представите като адрес на новия Ви сайт. Хората, които искат да посетят Вашия сайт, ще напишат домейна на сайта Ви в лентата на браузъра си. Повечето домейни завършват на .com, но съществуват и други разширения на домейни, като най-често използваните са .org, .net и .bg, които разширяват възможностите за избор на домейни в случай, че в едното разширение избраният от Вас домейн вече е зает.

Избор на ключова дума
Името на домейна трябва да бъде подбрано едва след като сте направили проучване на ключовите думи и сте избрали основната ключова дума за сайта Ви. След като сте решили към коя пазарна ниша да се насочите, трябва да извършите необходимите проучвания за най-често използваните думи, които се използват в тази ниша.

Избор на ниша и под-ниша

Следващата стъпка е да определите под-нишата, към която ще се насочите. Важно е да откриете под-ниша със слаба конкуренция  в ниша, която е изключително търсена, тъй като това ще Ви помогне много в класирането на сайта Ви в търсачките. При това ключовата дума, свързана с избраната от Вас ниша, която поставите във Вашия домейн, ще даде допълнителен тласък в класацията на сайта Ви. Целта Ви е сайтът Ви да се озове на първата страница на търсачките по избраната ключова дума.

Домейнът е насочен и към търсачките, и към потребителите

Домейнът трябва да се състои от две части. Първата част е насочена към търсачките, а втората част е насочена към интернет потребителите. Втората част трябва точно да определя какво е съдържанието на Вашия сайт.

Нека дадем прост пример, който ще направи нещата още по-ясни.

Да предположим, че избраната от Вас под-ниша са кучетата – това е за търсачките. Но Вашият сайт ще предоставя полезна информация за различните видове шампоани за кучета, които предлагате. Ако сте проучили различните affiliate програми, които предлагат за продан точно такива шампоани, може да спечелите доста добри пари от продажбата им онлайн. Така че насочената към потребителите част на домейна Ви ще включва шампоани. Така пълният домейн в конкретния случай би изглеждал така: shampoanizakucheta. Разбира се, това е само пример, който да Ви даде идея как да процедирате с Вашата ниша и под-ниша.

Поставянето на ключови думи в домейна е много важно. Старайте се да поставяте ключовите думи още в началото на домейна, ако това е възможно, тъй като това ще се отрази добре на SEO оптимизацията на сайта Ви за търсачките и за по-бързото му откриване от страна на потребителите. И не на последно място, ако изберете под-ниша с малка конкуренция, както в примера, даден по-горе с шампоаните за кучета, можете да се класирате много напред в търсачките, ако разумно подберете домейна си.

 

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (70 votes)