Изумруденият град Сиатъл между парковете и ъндърграунда

С десетките си паркове и градини между езерото Вашингтон, протока Пъджет и залива Елиът, Сиатъл с право е наричан “Изумруденият град”. Освен, че е родното място на грънджа, депресивна и много особена емоционална музика и е име, което за гръндж феновете е синоним на “ъндърграунд”, Сиатъл се оказва и много свежо място, в чиито зелени площи можеш да се изгубиш, така че дори да не ти остане време за десетките артистични събития, галерии, музеи и разбира се интересни заведения. Като начало резервирайте самолетни билети с Lufthansa и US Airways, а после, за да не се изкушавате от зеления блясък на парковете му, вижте тези няколко акцента от Сиатъл.

Точното място, на което би искал да попадне всеки колекционер на винилови плочи е Bop Street records – собственикът Dave Vorhees е събрал повече от 650 хиляди заглавия, повечето от които джаз, блус, соул и фънк. Сред тях има класики, които всеки уважаващ себе си колекционер на стойностна американска музика би желал да притежава, а и някои редки плочи за напредналите винилови поклонници.

Сърцето на Сиатъл е Capitol Hill. Това е “бастионът” на суб- и контракултурите, на живата музика, гръндж културата, “фриндж” театрите. “Фриндж” е термин от средата на миналия век и е синоним на “алтернативен”. Малки или импровизирани театрални пространства, ограничена техника, малък бюджет, нови пиеси или такива с мрачно или просто необичайно, неподходящо за разпространените представи за театър, съдържание.

В Belltown, северно от центъра на Сиатъл е друго интересно място в изумрудения град, ултра модерни хотели, независими модни бутици и стилни клубове делят квартала с авангардни арт пространства, задимени барове и приюти за бездомни. Предвид лъскавите му нови фасади и полу-индустриалното му, полу-артистично минало, звучи малко странно, че кварталът е обявен през 2007 г. от CNNMoney за най-доброто място да се пенсионираш.

Отново в Belltown и близо до Myrtle Edwards park, в северния край на квартала и крайбрежно разположен, се намира Olympic Sculpture garden. Построен е изцяло с дарения и е стопанисван от Сиатълския музей на изкуствата. В парка има съвременни скулптурни творби, различни екосистеми и за разлика от други подобни паркове в САЩ, е напълно безплатен и незаграден.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (94 votes)
The following two tabs change content below.