Как да говорим пред публика в 8 стъпки

Има моменти в живота, в които може да ви се наложи да държите реч пред група – студенти, интервю за работа, работници.

Вие можете да сведете вашия страх, като преди това се подготвите. Няколко лесни стъпки и малко време ще ви помогнат да се изправите уверени пред групата.

1. Изберете тема, която да представите на публиката. Подберете така думите си,че да са интересни да групата, пред която ще говорите.

2. Подгответе предварително няколко основни точки, по които да говорите. Започнете с въведение и накрая достигнете до някакво логическо заключение.Подредете основните точки на речта по ред. по който ще ги презентирате.Обмислете количеството време, което ще ви е необходими за да говорите.

3. Постарайте се въведението да е интересно. Започнете с някакъв въпрос или история която засяга групата. Позволете на публиката да знае кога наближава края на речта.Не прекратявайте представянето рязко.

4. Подредете встъплението и заключението на отделни листа. Това ще ви помогне да се ориентирате по – бързо в случай че гледате към публиката. Подчертайте ключовите думи с маркер. Тези думи ще бъдат вашата насока, за да можете бързо да се ориентирате по всяка една точка.

5. Упражнявайте се ежедневно де деня на вашата реч.

6. Подгответе се за важния ден.Наспете се добре. Уверете се, че всичко необходимо е направено.

7. Поддържайте зрителен контакт и говорете високо, така че публиката да ви чува. Създайте впечетление, че сте заинтригуван от темата.

8. Избягвайте постоянното дословно четене на речта. Не искате да приличате на робот, нали?

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (50 votes)
The following two tabs change content below.
Аз съм собственик на директория за статии Article-bg.eu. По-долу можете да придобиете малко по-широка представа за мен. Вижте и линковете, в случай, че имате нужда от SEО услуги или SEO копирайтинг. Повече за мен - Димитър Георгиев.