Как да изберем най-подходящия килим?

Килимите са традиционен елемент от интериора на почти всеки български дом в продължение на десетки, а дори и стотици години. Въпреки, че някои хора считат, че неговата мода е останала назад в миналото, то това вероятно е така, защото е трудно да се избере най-подходящия килим.

През последните няколко години се откроиха две течения в интериора и това са т. нар. минималистичен стил, който изключва използването на килими и традиционния, който разчита на твърдението, че дома трябва да бъде преди всичко уютен и удобен за своите обитатели.

При интерес за закупуване на килими хората правят проучване на 3 фактора, а именно:

  • Каква е цената на килима?
  • Какъв е цвета и шарката на килима?
  • Произход и изработка на килима?

Основното нещо, както вече казахме, което предоставя един килим в нашия дом е уюта, но също така той шумо и топлоизолира пода, където е поставен.

При покупка е добре да планираме нещата по точки и да си отговорим на няколко важни въпроса:

1. Защо купуваме килим

Каква ще бъде тяхната роля като част от интериора на нашия дом? Килимите помагат за изолация на помещението, за по-меко усещане при допир, както и интересен интериорен завършек на дадено помещение.

2. Максимална цена

Формирайте максимално допустими цени на килими т.е. определете бюджет, в рамките, на който да направите своя избор.

3. Размери

Изяснете размера на килима, който ви е нужен като измерите или повикате специалисти, които да измерят размерите на съответното помещение.

4. Какъв брой килими искате да закупите

В случай, че се нуждаете от няколко килима, то минете за всеки от тях от точка 1 до точка 3.

5. Какъв цвят килими искате да купите

Съобразете цвета на интериора, в това число мебели, стени и т.н. с цвета на килима. Добре е цветовете да преливат, защото пълното тоново съчетаване е рядко търсено. Тъмни или светли цветове в зависимост от стаята ще изберете? Имайте предвид, че големите пространства се нуждаят от усещане за уют, а малките от пространство, ето защо ярките цветове в малките помещения са предпочитани, а реципрочното важи за големите стаи във вашия дом.

6. Произход

Какви да бъдат килимите български, персийски, индийски и т.н., като пазара предлага огромно разнообразие в този аспект.

7. Изкуствени или естествени влакна

Естествените са красиви и удобни, но нетрайни, за сметка на това изкуствените материи са доста трайни и можете да перете тези килими с по-силни препарати без риск от увреждане на тъканта. Съществуват и комбинирани варианти, за които се твърди, че съчетават най-добрите характеристики на двата материала за производство на килими.

8. Консултация със специалист

Въпреки вашата подготовка, няма нищо лошо в това да се консултирате с експерт по килими. Най-добре е да потърсите две или повече независими мнения, като така си осигурите различни гледни точки и осигурите нужните знания за своето финално решение за покупка.

Надяваме се да сме ви били полезни във вашето проучване за това как да изберете най-подходящия килим и да сме ви дали информацията, от която се нуждаете за цени, цвят, материали и произход на килимите.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (45 votes)
The following two tabs change content below.

Сервизи

Автор и уеб администратор в няколко сайта, сред които IdeaMAX и други. Можете да ме откриете и тук Димитър Георгиев - SEO.