Как да отгледаме Гардения от резница – с достатъчно торове и влага

Гардениите могат да се нарекат перфектните цветя. Те имат сладък и опияняващ аромат, който може да хипнотизира всеки. С нежните си бели цветове тези цветя са символ на чистота и спокойствие. Гарденията може да бъде много добър избор за домашната градина, като със сигурност всички ваши гости ще останат впечатлени от красотата и. Можете освен от семена, да засадите този цветен храст и от резници, като това е един лесен процес:

  • Първо, трябва да изберете здраво растение, от което да вземете резница.
  • Отрежете клонче от избраното растение, което е около 10-15 сантиметра дълго и има няколко листа. Според повечето хора, клончето не трябва да има листа, но специалистите съветват точно обратното.
  • Резката от Гардения изисква много влага за да може да се подготви за засаждането. Затова сложете клонката в съд с вода, но не я потапяйте цялата.
  • Следващата стъпка е подготовката на почвата. Сложете в саксия в равни количества торф, пелит/едър пясък и почва. Добавете към водата достатъчно количество течни торове и полейте. Тези торове са нужни за да се даде първоначален тласък на развитието. Почвата трябва да бъде влажна, когато засаждате Гарденията.
  • Направете дупчица в почвата и сложете резницата вътре в нея, като след това добавите почва с която да запълните дупката.
  • Времето нужно на резницата да образува корени и да започне да се превръща в храст е около 6-8 седмици. Тогава трябва да извадите новото растение от саксията и да го поставите в найлонова торба, която трябва да отваряте по 3-4 пъти седмично за да се получава достатъчно въздух.
  • Когато се появят първите нови листа това е времето, когато трябва да извадите Гарденията от торбата и можете да я засадите в градината си. Не забравяйте да я поливате редовно.

Това е всичко, което трябва да направите. Вашата градина вече много по-красива благодарение на красивият храст с чистите бели цветове. Наслаждавайте му се и се грижете за него редовно.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (106 votes)