Отпушване на вана – как да го направим

Отпушване на вана

Често се случва като нормална последица от експлоатацията на ваната, тя да се задръсти с най-различни органични и неорганични материали като косми, песъчинки, влакна от дрехи други и да се наложи отпушване на вана.Това образува налепи по тръбата в следствие, на които се намалява нейният диаметър и води до последващо обаждане на водопроводчик за отпушване на канала, който извежда вече използваната вода.

Колкото повече се използва една вана, толкова се повишава опасността нейният водоотводен канал да се задръсти с боклуци и мръсотии.

Отпушване на вана – как да го избегнем

По-долу ще ви опишем няколко добри предписания за това как можем да предотвратим  подобни проблеми, без да е необходимо да звъним на водопроводчик:

  • Почиствайте редовно сифона на ваната
  • Можете да използвате като част от профилактиката препарати за отпушване на канали
  • В случай, че каналът е сериозно запушен, то концентрацията на препарата ще бъде силно намалена, така че можете да използвате две пакетчета или да се обадите на водопроводчик, за да се заеме с ефективното отпушване на ваната в дома ви;
  • Ако успеете да се отървете от органичните отпадъци, то това не значи, че ще се отървете и от неорганичните като песъчинки и текстилни влакна.
  • Можете да използвате вакуум помпа, която можете да си закупите от всеки по-голям магазин и чрез нея да успеете да се отървете от боклуците в канала (важно е да запушите преливника на ваната, за да създадете нужното налягане).
  • Ако до тук сте ударили на камък, опитайте да отпушите канала с т.н. „ канализационна пружина”. Работете с нея, чрез постъпателно-възвратни движения, но внимателно.
  • Ако нямате достатъчно място за работа с пружината, ще ви се наложи да демонтирате сифона на ваната, за да си го осигурите. Докато продължавате да прокарвате пружината в канала е добре да осигурите постоянен приток на гореща вода, която да отмие наслагванията и налепите от стените на канала.
  • Ако все още няма резултат от вашите усилия е добре да опитате с налягане на водата, но само, ако сте сигурни, че канализацията ви е правилно уплътнена, за да не наводните съседите. Сложете маркуч в дупката на тръбата и уплътнявайки отвора на сифона подайте силна струя вода, която да изтласка запушването.
  • След няколко секунди от предишната точка нищо не се случва? В такъв случай ви препоръчваме да се свържете със специалист по отпушването на канали – водопроводчик.

Да се занимавате с отпушване на вана не е от най-приятните занимания, а доста по-добра идея е да потърсите професионални ВиК услуги в София.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (62 votes)
The following two tabs change content below.

Сервизи

Автор и уеб администратор в няколко сайта, сред които IdeaMAX и други. Можете да ме откриете и тук Димитър Георгиев - SEO.