Как да премахнем старите тапети вкъщи

Как да махнем старите тапети вкъщи с шпакла

Премахването на старите тапети е задължително условие когато предстои ремонт у дома. Тъй като това е доста трудно, много хора решават да боядисват директно върху тапетите. Това, обаче, се отчита като голяма грешка, защото получените резултати могат да са доста незадоволителни, а под боята да си личат шупли от тапетите.

Стари тапети – как се премахват

Премахването на старите тапети несъмнено е задължителна предпоставка, за да имаме хубави и добре измазани стени при реализиране на ремонтни дейности и/или допълнителни строителни работи. Проблемът е, че това не се прави много лесно, а за някои хора тази задача изглежда непосилна. Ето какво трябва да знаем:

1. Подгответе препарата

В магазините за строителни материали се предлагат специални продукти, които са предназначени за сваляне на тапети. Обикновено те се продават в по-големи разфасовки, като 1 пълна чаша от тази течност се разтваря в литър вода.

Това е най-честото съотношение, ето защо го даваме като пример. Въпреки това, трябва да следите какво пише на опаковката. Възможно е съотношението в случая да е различно. След като подготвите течността, идва ред на нейното нанасяне върху тапета.

2. Оставете хартията да се накисне

Важен момент е да оставите течността да свърши своята работа. Необходимо е известно време, в което да оставите хартията да се накисва, като средно това са около 20 минути или малко повече.Така третирана, хартията ще може много лесно да се премахне от стената. Обикновено при старите типове тапети това се прави много лесно и бързо, докато при новите може да е необходимо малко повече търпение.

3. Премахнете водоустойчивото покритие

С цел да бъдат по-устойчиви и за да запазят добрия си външен вид за по-дълго време, днес много видове тапети, особено по-качествените, притежават специално водоустойчиво покритие. Този защитен слой може да е много ценен докато тапетите са на стената, но дойде ли момент за свалянето им, това може да е голям проблем. Въпреки че се прави по-трудно, свалянето на този вид тапети се прави по подобен начин.

Разликата се състои в това, че ако тапетът има водоустойчиво покритие, просто го надраскайте добре с телена четка. Издрасканото покритие на тапета ще ви позволи да ги омекотите и след това свалите лесно.

4. Изтъркайте с шпакла

Това е последната част от мисията по премахването на старите тапети. За целта се нуждаете единствено от една обикновена дървена шпакла. Изтъркайте цялата стена докато се отстрани напълно тапета. След това стената само трябва да изсъхне и ще бъде готова за поставянето на следващите тапети или за нанасяне на бял латекс като основа за последващо боядисване.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (30 votes)
The following two tabs change content below.
Аз съм собственик на директория за статии Article-bg.eu. По-долу можете да придобиете малко по-широка представа за мен. Вижте и линковете, в случай, че имате нужда от SEО услуги или SEO копирайтинг. Повече за мен - Димитър Георгиев.