Как да се справим със заболяване като варицела

Варицела е силно заразна болест, причинена от варицела зостер вирус.

В умерен климат варицелата се появява най-често през зимата и ранна пролет. Заболяването се предава от човек на човек чрез директен контакт или по въздушно капков път.

Съществува ваксина срещу варицела, наречена Варивакс и нейната ефикасност е около 85%. Тя се прилага върху всички деца на възраст между 12-18 месеца, с изключение на някои високорискови групи. Ваксинацията се препоръчва и за хора от всички възрастови групи. Една доза от ваксината е достатъчна за деца до 12 години. По-големите деца и възрастните получават втора доза от четири до осем седмици по-късно. Рисковете от ваксината са изключително малки.

Антивирусното лекарство ацикловир може да се предписва на хора с варицела, които са изложени на риск от усложнения. Лекарството, което може да направи по-леки симптомите на инфекцията, трябва да се дава в рамките на първите 24 часа след като обрива се появи. Приема на ацикловир може да странични ефекти, така че трябва да се прибягва до него само когато е необходимо и след консултация с лекар.

Ако вие или вашето дете имате треска, която трае по-дълго от четири дни или телесната температура се повиши над 37 градуса, обадете се на вашия лекар. Също така, ако от обривите започне да изтича гной, също трябва да се консултирате със специалист, тъй като тези симптоми могат да бъдат причина за бактериална инфекция. Консултация с лекар е от голямо значение когато болния се чувства изключително зле, има трудности при ходене, има схванат врат, повръща, има затруднено дишане и др.

Не забравяйте, че от появата на обрива до неговото напълно изчезване, заразения индивид трябва да бъде изолиран от околните тъй като може да разнесе инфекцията.

Част от лечението на варицела, включва вана с добавена овесена каша към водата. За треска се препоръчва да се използва парацетамол,. Използването на Каламин лосион може да помогне за облекчаване на сърбежа. Ако локалните средства не помагат, лекарят може да предпише антихистаминови препарати.

FacebookTwitterLinkedIn
3.9/5 - (40 votes)