Как ни влияе усмивката?

Специалисти в областта на социалната психология споделят своите наблюдения и открития за това как влияе усмивката върху поведението на околните. Техните заключения са базирани на опит с пациенти и техни наблюдения и изследвания в областта на социалната психология в продължение на 20 години.

Помислете сега вие как реагирате, когато видите усмихващ се човек? Със сигурност ви се иска да се усмихнете, нали? Усмивката носи положителен заряд и говори за скрито послание за добронамереност и симпатия. Усмивката е символ на щастието, защото който се усмихва привлича повече околните и може да се нарече щастлив човек. Това ни кара не само и ние да се усмихнем, а и да бъдем щастливи.

Усмивката е заразна! Подобно е на прозявката. В компания, когато някой се засмее, просто го предава и на останалите. Така е и с прозявката в някоя залата по време на лекции  или в класната стая дори сред най-малките ученици.

Едно изследване описва случай, в който мъж се усмихвал на срещнатите от него хора докато се разхождал, а те първоначално загрижени и вглъбени в своите мисли и  проблеми, се учудвали, възкликвайки на ум „хм, този пък как може да ми се усмихва!?”, а в последствие не се сдържали и започвали и те да отвръщат с усмивка.

Ето защо социални психолози споделят резултатите от серия експерименти, които провеждат, за да обяснят как усмивката влияе на хората.

Как влияе усмивката при запознаване?

Жена сядала сама на маса в кафене и заглеждала присъстващи мъже. Понякога се усмихвала, а понякога не. В първата част на експеримента нито ги заглеждала, нито им се усмихвала. Когато не ги заглеждала, никой от мъжете не дошъл да се запознае с нея. Когато жената им хвърляла поглед, при нея дошли 25% от мъжете. А когато ги заглеждала и заедно с това им се усмихвала, при нея дошли да се запознаят 68% от мъжете.

Как влияе усмивката в работна среда?

Сервитьорка, която носела поръчката на клиентите, се усмихвала в първата част на експеримента едва доловимо и от любезност, а във втората част – сърдечно и с широка, показвайки зъбите си. Резултатът бил, че клиентите оставят повече бакшиш, когато бъдат обслужвани от сервитьорката с широка и сърдечна усмивка.

Как влияе усмивката във взаимоотношения със срещуположния пол?

Жена искала да убеди половинката си в своите виждания в ситуация на спор. В 98% от случаите тя успява да постигне своето, когато подхожда, дори с привидно разбиране, сдържаност и усмивка.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (70 votes)
The following two tabs change content below.

ivetapetrova

Latest posts by ivetapetrova (see all)