Как се правят ефикасни парници

Парници за градината

Парниците са умалена версия на оранжериите, те служат за отглеждане и поддръжка на всякакви растителни видове през цялата година.

Основният им метод на действие е задържането на топлината и влагата от слънцето и пръста в затворено пространство, като по този начин създават отделен микроклимат.

В зависимост от условията в парника, като влажност, температура и вида на пръста, един градинар може да отглежда най-различни растителни видове.

Парникът също така има ролята да предпазва растенията от сланата, която е особено обилна през студените сутрини на пролетта.

Днес, с помощта на специалисти, ще ви разкажем малко повече за това как се правят ефикасни парници, какво означават и какво ви е нужно, за да постигнете описаните резултати.

Какво прави един парник ефикасен

Това, което прави един парник ефикасен, е неговата способност да задържа влагата и топлината от слънцето и почвата.

Ако има непредвидена пролука или дупка, тя ще бъде мястото, което ще изпусне насъбраната топлина и влага, което на практика, ще обезсмисли ролята на парника.

Реално, това, което прави един парник ефикасен е неговата способност да поддържа значително по-топъл климат през студените периоди на годината.

Всякаква девиация от този принцип превръща един парник в постройка с найлон, който не служи никаква друга функция освен да предпазва от дъжд и градушка.

Защо е по-добре да имате ефикасен парник

Ефикасните парници гарантират безопасността на вашите посеви, както и значителна предвидимост на очакваните резултати. С тях вие можете да контролирате условията на растене и да получите желаните резултати с минимална девиация от проектираното.

С ефикасни парници реално разполагате със значително повече контрол над процесире на растене, като можете да проектирате очаквано време на култивация и бране.

При плододайните раститенли видове, като доматите, можете да очаквате целогодишна реколта, което е невъзможно без помощта на подобна инсталация.

Най-важното при този вид инсталации е да изчислите тяхната големина, растежа на самите растения, както и периодът за използване.

За щастие има доставчици, които предоставят отлични условия за пазаруване не само за еднолични търговци, но и за земеделци на голям мащаб.

Това означава, че можете да покриете своите нужди и да закупите нужното за построяването на парници по ваш личен вкус.

Какво ви е нужно, за да направите своите парници ефикасни

За да направите вашите парници ефикасни, е важно да обърнете внимание на техните размери, мястото, на което ги строите, както и самите посеви, които ще слагате в тях.

Някои растения, като зелето, имат по-специфични нужди, други като доматите и краставиците имат съвсем различни нужди от зелето. Това ще рече, че един парник може да бъде ефикасен за едното растение, но не и за другото.

FacebookTwitterLinkedIn
Оцени post
The following two tabs change content below.

Сервизи

Автор и уеб администратор в няколко сайта, сред които IdeaMAX и други. Можете да ме откриете и тук Димитър Георгиев - SEO.