Какви са причините за появата на постулозно акне

Постулозното акне е често срещан вид възпалително акне и се характеризира с образуването на пъпки с бял връх и зачервена кожа.

Началото на пубертета често е съпроводено с появата на акне по кожата. То не засяга само хората в юношеска възраст. Развива се при хора дори и над 40 годишна възраст. Основната причина за развитието на този кожен проблем е хиперактивността на мастните жлези, които произвеждат свръх количества себум. В резултат на това порите в кожата се подпушват, което е добра среда за развитието на бактерии. Това предизвиква възпаление на кожата, което води до появата на акне.

Постулозното акне е възпалително състояние на кожата, състоящо се от множество гнойни пъпки. Причините за постулозното акне не се  различават от тези при другите видове акне. Повишената секреция на мазнини от мастните жлези блокират порите на кожата, което води до инфекция и подуване. С цел преодоляване на инфекцията, тялото реагира с производство на бели кръвни клетки /WBCs/. С правилна грижа за кожата и терапевтичен подход, пустулозното акне не оставя белези. Въпреки това, честото докосване на засегнатите зони, със сигурност ще предизвика появата на белези.

Лечение на пустулозно акне

Във всеки един момент от време, най-доброто лечение за пустулозно акне е да се предотврати първоначалната поява. Въпреки това, ако вече сте се сблъскали с този проблем, трябва да използвате козметични продукти, които съдържат салицилова киселина или бензоил пероксид.

Не наранявайте механично пустулите, защото това ще доведе до увреждане на тъканите. Докосвайте лицето си само когато го почиствате. Здравословна диета и намаляване на стреса ще се отразят добре на кожата ви. Ограничете приема на пикантни храни и такива които са богати на мазнини. При влошаване на състоянието не се колебайте да се свържете с дерматолог, който ще предпише подходящи кремове и лосиони за облекчаване на проблема. В случай на сериозни инфекции, се предписват перорални антибиотици за борба с бактериите. Освен терапевтичния подход за лечение на пустулозно акне, трябва да се полагат самостоятелни грижи за кожата.

FacebookTwitterLinkedIn
4.4/5 - (33 votes)