Какво е дребна шарка и начини за лечение

Дребна шарка /морбили/ е силно заразно вирусно заболяване, характеризиращо се с обрив, който се появява по бузите, дланите, ходилата и е с продължителност около пет дни. Морбили е предимно респираторна инфекция. В развиващите се страни, недохранването, недостига на витамин А причиняващи усложнения при морбили са често явление. В такива ситуации лечението на дребна шарка трябва да включва прием на витамин А, веднага след като е поставена диагнозата. Това лечение е ефективно при намаляване на риска от поява на слепота и смърт.

Първите симптоми, които се появяват за период от седем до четиринадесет дни след контакт с вируса са треска, сълзене на очите и суха кашлица. Четири дни след това се появява и обрива. Той се състои от малки, кръгли петна, които първоначално обхващат зоната от двете страни на лицето и шията и постепенно се разпространяват и в други части на тялото. Първоначално розовия цвят на петната, постепенно потъмнява. Обикновено заболяването се разпространява, чрез кашлица и кихане.

Елемент от лечението на морбили е изолацията. Тъй като заболяването е силно заразно, за периода от четири дни преди поява на обрива и четири дни след това, хората болни от тази болест трябва да се изолират. Ако сте бременна и сте били заразена с дребна шарка, трябва да потърсите съветите на лекар, за рисковете, които могат да застрашат бебето. Най-добрия начин да се предотврати появата на болестта е имунизацията срещу морбили /MMR/, която се дава в две дози. Първата доза трябва да бъде на 12-15 месечна възраст, а втората ваксинация се поставя, когато детето е на 4-6 години.

Витамин А се прилага при деца, които са с усложнения от дребна шарка, за да се намали смъртността. Резултати от проучване в Южна Африка показват, че деца лекувани с витамин А са били с намален риск от смърт и са се възстановили по-бързо от появилата се пневмония и диария. В допълнение, за неусложнени случаи се изисква консумация на повече течности, антипиретици и хранителна терапия. Лечение с антибиотици трябва да се прилага само когато се появи белодробна инфекция или други усложнения.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (110 votes)