Какво Oзначава Хостинг за Уеб Сайт?

Всеки път, когато отворите един уеб сайт, картината, която наблюдавате във вашия уеб браузър (Internet Explorer, Firefox и т.н.), е просто една уеб страница, която се изтегля от уеб сървър (което е просто един отделен компютър) към вашия уеб браузър. Обикновено един уеб сайт се състои от множество уеб страници. Уеб страницата се състои основно от текст и графични изображения. Вашите уеб страници трябва да си намерят „хост“ (домакин) с уеб-сървър, така че хората да могат да ги свалят онлайн и да зареждат вашия сайт в техните уеб браузъри.

В резултат на това, ако имате намерение да хоствате един уеб сайт, ще трябва да намерите за вашия нов уеб сайт един уеб сървър. Когато вашият сайт е публикуван на уеб сървъра, хората могат да  го намерят в Интернет. Една компания, която предоставя уеб сървър за да бъде хост (домакин) на един уеб сайт се нарича уеб хостинг доставчик.

Повечето уеб хостинг доставчици са хостове (домакини) на хиляди сайтове. Ето защо уеб хостинг компаниите имат нужда от няколко уеб сървъра, за да бъдат домакин на множество уеб сайтове. Всички тези уеб сървъри са свързани към Интернет чрез високоскоростна връзка и се съхраняват на физическо местоположение, наричано обикновено център за данни. За да се гарантира, че всеки един уеб сървър е безопасен, сигурен и напълно работещ по всяко едно време, центърът за данни е базиран в сигурна среда с противопожарна защита, контрол на климата, защити от вируси, редовно архивиране на данни, резервно аварийно захранване и пълни възможности за възстановяване след бедствия.

Съществуват много различни видове уеб хостинг компании с различни характеристики. Всички те предлагат различни видове хостинг услуги, които могат да бъдат организирани в различни категории.

Споделен Хостинг

В споделения хостинг (известен също като виртуален уеб хостинг) няколко интернет страници се хостват на един и същ уеб сървър. В зависимост от уеб хоста, един физически сървър в мрежата може да бъде домакин на от няколко стотин до хиляди отделни сайтове наведнъж. Уеб сървърите са оборудвани с най-висок клас мощни компютри, така че те да могат да поддържат предварително определен брой сайтове. Въпреки това, когато уеб сървърът е претоварен и превишава безопасния брой сайтове, които може да поддържа, след това посетителите ще трябва да чакат по-дълго време за реакция и зареждане.

Въпреки това, утвърдени и опитни уеб хостинг доставчици, винаги държат под око работата на своите уеб сървъри по всяко едно време и добавят или премахват допълнителни уеб сървъри безупречно. Понеже физическият сървър в мрежата се споделя (дисково пространство, мощността на компютърната обработка на заявки, трафика, паметта), тези уеб хостинг доставчици могат да си позволят да предлагат по-ниска цена на услугите, които предлагат.

Нает Сървър/Собствен Хостинг (Dedicated hosting)

В противоречие със споделения хостинг, собственият хостинг с нает сървър възлага конкретен уеб сървър на всеки отделен клиент. Когато собственият сървър в мрежата се разпределя към един клиент, администраторът има избор да хостне един или няколко уеб сайта, да променя настройките на софтуера, да се занимава с по-големия трафик към сайта и да зададе определен максимален трафик, колкото е необходим. Съответно, нает собствен хостинг често се използва за голям трафик и много важни уеб сайтове.

Колокиран хостинг (Co-located hosting)

При собствения хостинг уеб сървърът е собственост на уеб хостинг доставчика и клиентите само наемат този уеб сървър за времето, за което сайтът им се хоства там. Тук наблюдаваме обратното, при ко-локирания хостинг, клиентът е собственик на компютъра за уеб сървъра и само съхранява своя уеб сървър в защитен център за данни на уеб хостинг доставчика. В тази хостинг практика клиентът има пълен контрол над своя уеб сървър и се възползва от 24/7 сървър мониторинг и поддръжка, предоставени от защитения център за данни.

Хостинг от дистрибутор

При хостинга от дистрибутор уеб хостинг доставчикът предлага пространство на уеб сървър за трети страни (т.е. пре-продавач) на много ниска цена, който след това препродава възможностите на уеб сървъра, който ползва на своите клиенти. Обикновено дистрибутори могат да бъдат уеб консултанти, включително уеб разработчици, уеб дизайнери или дружество за системна интеграция, които препродават уеб хостинг като допълнение, за да подобрят своите услуги. Обикновено дистрибутори могат да получат до 50% отстъпка от цената на един хостинг акаунт от доставчик на уеб хостинг услуги. Дистрибуторите имат право да контролират собствената си ценова структура, дори и да търгуват със свой собствен бранд (с други думи, дистрибуторът създава своя уеб хостинг компания в Интернет и започва да предлага уеб хостинг плановете на неговия бранд).

За клиентите на дистрибутора, дистрибуторът е доставчика на уеб хостинга. В случаите, когато възникнат технически проблеми като никакъв или ограничен достъп до сървъра, на дистрибуторите им се налага да се свързват пряко с оригиналния доставчик на уеб хостинг. Благодарение на този процес на комуникация между клиент и дистрибутор и от дистрибутор до реалния доставчик на уеб хостинг, напред-назад, може лесно да се види, че ще отнеме много повече време, за да бъдат решени проблемите.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (96 votes)