Какво причинява високо диастолично кръвно налягане?

Високо диастолично кръвно налягане, може да доведе до големи усложнения на сърцето. Проблемите свързани с него са общи. Кръвното налягане е натиска, който кръвта упражнява върху стените на артериите, при нейната циркулация в организма. Нормалното кръвно налягане е в граници от 120/80. Натиска, оказван върху артериите, в момент на сърдечно съкращанение се нарича систолно, а натиска върху артериите когато сърцето се отпуска се нарича диастолично налягане.

Високо диастолично кръвно налягане.

Ако диастоличното кръвно налягане се повиши над 80 mm Hg, в диапазон от около 80-89 mm Hg, вие сте във фаза на предварителна хипертония.

Причини за поява на повишаване на диастоличното кръвно налягане.

  • Затлъстяването е основната причина за високо кръвно налягане, както и за много други заболявания. Развитието на мастни образувания вътре в лигавицата на артериите, води до тяхното стесняване. При намаляване на пространството за притока на кръв, натиска върху стените на артериите се увеличава.
  • Липсата на физическа активност е също причина за това състояние на организма. В резултат от заседналия начин на живот, циркулацията на кръвта е нарушена, което води до неправилен метаболизъм и атеросклероза.
  • Вредните навици, като тютюнопушене и употреба на алкохол също са причина за това заболяване. Тютюнопушенето предизвиква свиване на дихателните пътища и ограничава количеството на кислорода в кръвта, която снабдява сърцето. От друга страна, алкохола отслабва сърдечния мускул, което нарушава нормалното изпомпване на кръвта.
  • Болести като диабет и заболявания на бъбреците са основните причини за високо кръвно налягане. Бъбречните заболявания засягат производството на ензим наречен ренин отделян от бъбреците, който регулира артериалното налягане в организма.
  • Генетичните фактори са  също причина поради която много хора са застрашени от появата на хипертония.
  • Приема на редица лекарства, също може  да предизвика повишаване на кръвното налягане. Това са перорални контрацептиви, кортикостероиди, нестероидни противовъзпалителни средства и др. Всички те трябва да се приемат само по лекарско предписание.

Симптомите на диастоличното кръвно налягане са: главоболие, объркване, сънливост, гадене и затруднено дишане. Избягването на стреса и здравословен начин на живот могат да окажат значително влияние за предотвратяването му.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (101 votes)