Какво трябва да проверите, когато плащате за круиз

Круизи по Дунав и средиземноморски круизи – това са най-използваните от българите варианти за почивка по море.

Круизите по Дунав блазнят с това, че може да се пътува по реката, сред зеленина, красива и разнообразна природа, корабите са по-малки, т.е. пътниците не са чак толкова много и посещавате градовете-перли на Европа – Будапеща и Виена.

Средиземноморските круизи са желани заради романтиката, разнообразието на културни и исторически забележителности, което може да се види в различните градове, и естествено – заради морето. Най-евтините оферти – и за круизи по Дунав и за средиземноморски круизи – започват от 300 евро. Това означава, че каютата ви е вътрешна, т. е. няма естествена светлина. Помислете как ще ви се отрази седемдневен престой в нея.

Проверете какво е включено в цената на пакета, който ви предлагат. Някои круизи по Дунав изглеждат много евтини, но това може да е защото плащате само за нощувките, пътя и храната. Ако всички екскурзии се плащат отделно, добре е да проверите какви са цените им и да пресметнете колко всъщност ще ви излезе почивката.

За средиземноморски круизи има оферти, в които е включена и цената на някои екскурзии. Когато изберете круиз, от агенцията трябва да ви изпратят списък с екскурзиите, които се предлагат, и цените им. Прегледайте го и побързайте с избора, защото местата се заемат светкавично.

Все още не се предлагат круизи по Дунав с кораби, тръгващи от България. Обикновено трябва да стигнете до Будапеща или Виена и да се качите на кораба от там. Проверете дали в офертата е включен самолетен билет или сами ще си организирате транспорта. Това също не е малък разход.

Често хората, платили за някои от средиземноморските круизи, в чиито пакет не влиза самолетен билет, решават да пътуват с кола до началното пристанище. Ако имате време и обичате да шофирате, това е страхотна идея. Представете си още колко неща ще видите по пътя. За да имате представа от допълнителните разходи обаче, проверете какви са пътните такси в различните държави, през които ще минете, цената на бензина, възможностите за нощувки, както и къде ще оставите колата си, когато пристигнете. Някои агенции предлагат запазени места на платени паркинги. Информирайте се колко ще ви струва престоя на колата, за да не останете изненадани.

Ако сте попитали за всичко това, сметнали сте разходите и те са по джоба ви, а преживяването си заслужава, плащайте и започвайте да стягате багажа.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (59 votes)