Какво знаем и какво не знаем за цигулката

Цигулката е нежен и фин инструмент. Звукът се получава при триенето на лъка по струните, затова цигулките се причисляват към групата на струнните инструменти. Към тази група спадат още виолата, виолончелото и контрабаса.

История на цигулката

Смята се , че цигулката като музикален инструмент се е появила в Италия в началото на 16-ти век. Тя е еволюирала от гъдулката и лирата, които са били разпространени през Средновековието. Виолата също е съществувала преди цигулката.

За откривател на цигулката се смята Андреа Амати, който е чиракувал при известен лютиер и през 1525 самият той става майстор-лютиер.

В началото цигулката по външен вид изобщо не прилича на познатия ни днес. Първите цигулки са имали по-къс, по-дебел и по-ръбат гриф, мостчето е било по-плоско, а струните са били изработвани от животински черва. Цигулката е била смятана за музикален инструмент от нисък клас. През 17 век обаче известни композитори като Клаудио Монтеверди  започват да включват цигулки в своите оркестри и престижа и популярността на цигулките започва да расте. Триумфът за цигулките настъпва през бароковия период (1600-1760), когато започват да се появяват произведения, написани специално за цигулка или за цигулка и оркестър. Най-голям принос за това имат композитори като Антонио Вивалди и Йохан Себастиан Бах. До средата на 18 век, цигулката се радва  на жизненоважно място в инструментални ансамбли. През 19-ти век, издигането на  цигулките към славата продължава в ръцете на виртуозни цигулари, като Николо Паганини и Пабло де Сарасате. През 20 век цигулката достигна нови висоти, както в технически така и в художествени аспекти. Така, че цигулката като един от основните и най-разпространени музикални инструменти е извървяла дълъг път на развитие.

Видове цигулки

Цигулките се делят на две основни групи:

  • Акустични – Това са традиционните цигулки, при които звукоизвличането се получава от трептенето на струните
  • Електрически – Звукът се получава чрез  модулиран електрически сигнал.

Според големината цигулките се предлагат в 7 разновидности според възрастта и ръста на цигуларя. Най-малките цигулки  са с големина 1/16 , 1/10 и  1 / 8  – те са подходящи за деца от 3 до 5 годинки и са за точно определени дължина на ръката на детето. Следват цигулки с големина 1 / 4 – те са за деца от 4 до 7 годинки, които имат дължина на ръката  17,6 до 20 инча. За деца от 8 до 10 години се предлагат цигулки с големина ?.  Следват  тези с големина 3 / 4, кото са подходящи за деца до 11-12 годишна възраст и накрая цигулки с големина 4/4 (т. нар. цяла цигулка), които са подходящи за по-големи деца и възрастни.

Понастоящем има много производители на цигулки по целия свят (Китай, Корея, Унгария, Германия, Италия). Естествено най-евтини са произведените в Китай, а най-скъпи от италианската марка Страдивари.

Какво да направите преди да предприемете закупуване на цигулка

Първото нещо (както в между впрочем и при другите покупки J) е да си определите бюджет. Това е сумата, която сте готови да похарчите за да закупите цигулка. Ако покупката ви не е спешна, може да изчакате известно време и да спестите определена сума.

Следващият важен момент е избор на музикален магазин, от където да пазарувате. Попитайте преподавателя, близки и приятели, които свирят на цигулка, защото най-добре е да почерпите опит от хора, които вече са минали по този път. Потърсете онлайн магазини в Интернет, посетете музикалните магазини(ако има такива) във вашия град, сравнете цените и тогава решавайте откъде ще пазарувате.

И накрая осведомете се за параметрите, на които трябва да отговаря самия инструмент, те са особено важни за правилното звучене.

Повече за избора на цикулка можете да намерите тук

Как да се грижим за своя инструмент

Ако искате цигулката ви да бъде в „добра форма”,  трябва да се грижите за нея.

Ето няколко съвета за това как да се грижите за своята цигулка:

  • Избягвайте екстремни температури
    Не съхранявайте цигулката близо до източници на топлина, както и в мазето или на тавана. Цигулките са крехки инструменти и ако постоянно са изложени на промени в температурата и влажността, могат да се повредят. Ако ще носите своя инструмент често, например, когато отивате на урок, то изберете стабилен и здрав калъф, който да предпазва инструмента от удар и влиянието на околната среда.
  • Внимавайте с колофона

За по-добро сцепление между космите на лъка и струните се използва колофон, с който се натриват космите. Внимавайте да не сложите прекалено много колофон, тъй като при свирене той пада по цигулката. Освен това трябва да изберете колофон, според климатичния пояс, където живеете. Светлия колофон е по-подходящ за по-топъл климат, той е по-твърд и по-малко лепкав от тъмния.

  • Внимавайте с качеството на струните

Евтините струни, може да причинят ненужно високо напрежение на опън, кото да доведе до деформации и пукнатини по грифа

  • Не подценявайте дребните дефекти по цигулката – ако имате нужда от ремонт, занесете инструмента при опитен майстор – лютиер

 

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (73 votes)